kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni sistem kadınların çeyizini dizmiyor, 'emzirme'yi kısıtlıyor

30.09.2008
Sosyal güvenlikte yarın başlayacak düzenlemeler kadınların haklarını azaltıyor. Çalışan kadına 12 maaş verileceği belirtilen çeyiz parası kalkarken emzirme yardımı kurumların insafına bırakıldı..
Sosyal Güvenlik'te yarından itibaren başlayacak yeni dönemde sistem en çok kadınlar ve çalışmayan genç kızları olumsuz etkileyecek görünüyor. Mevcut sistemde, emeklilik için gerekli süreyi tamamlamış eşin ölmesi halinde, askerliğini borçlanmak suretiyle, geride kalanlara aylık bağlanabiliyordu. Yeni yasa ile 1 Ekim 2008'den itibaren ölen eşin askerliğini borçlanarak süreyi tamamlayıp "dul aylığı" bağlanması önlendi. Çalışan dul eşe bağlanan aylığın oranı, yüzde 75'ten 50'ye indirildi.

'12 AY' YARDIMDAN VAZGEÇİLDİ
Yasanın ilk halinde dul kadınlara, evlendiklerinde aylıklarının 12 katı (1 yıllık) kadar 'çeyiz parası' verilmesi öngörülmüştü. Evlediklerinde bu 24 aya çıkacaktı. Ancak yeni dönemde bu kaldırılıyor. Eski düzenlemede evlenip işten ayrılan kadın sigortalıya talep ederse kıdem tazminatının dışında, sigorta prim iadesi de yapılabiliyordu. Ancak 1 Ekim'den itibaren bu da kalkıyor.

EMZİRME'YE İNDİRİM
Kadınlara, doğan çocuğu nedeniyle 6 ay süresince, asgari ücretin üçte biri oranında ödenmesi öngörülen "emzirme yardımı" Yeni Yasada Kurum Yönetim Kurulu'nun insafına bırakılıyor. Emekli kadınlara ise emzirme yardımı getirildi. Ancak 65 yaşa çıkarılan emeklilik yaşı sonrası emzirme yardımına hak kazanacak kişi sayısı merakla bekleniyor.