kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Kadınlar, sırtlarında çocukları kilometrelerce su taşımak zorunda kalabiliyor.

Etiyopya'ya kuraklıktan önce gönüllülerin yardım eli geldi

METİN YÜKSEL
13.09.2008
Yaz aylarının kuraklığına hazırlanan Etiyopya'nın tek sorunu bu değil. Gün geçtikçe sefaletin büyüdüğü ülkede pek çok yardım kurulu.u faaliyet gösteriyor. Gıda yardımının yanı sıra katarakt ameliyatları yapılıp, su kuyuları da açılıyor..
Etiyopya, bizim sonbaharı karşıladığımız şu günlerde ilkbaharı yaşıyor. Her yer yemyeşil. Dağlar, ovalar zümrüt rengine bürünmüş. Aniden bastıran sağanak yağmurun ardından etrafa yayılan toprak kokusu bile sefaletin kol gezdiği kentlere ayrı bir güzellik katıyor. Tabiatın güzelliği, yoksul köylerde bütün kusurları örtüyor. Baharda göz kamaştırıcı bir yeşilliğe bürünen bereketli topraklar, yaz gelince kavrulacak, sular azalacak ve kuraklıkla birlikte milyonlarca insan için yaşam daha da çekilmez bir hal alacak. 80 milyon nüfuslu ülkenin acı gerçeği bu. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden yüzlerce sivil kuruluş, Afrika'nın bu yoksul ülkesinde faaliyet gösteriyor. Sayıları 2 bini bulan bu kuruluşların çoğunu, kiliselere bağlı vakıf ve dernekler oluşturuyor.

KALDIRIMLARDAKİ POŞET EVLER
Adisababa caddelerinde gezerken kaldırımlarda sıralanmış içi dolu, büyük poşetler dikkatimizi çekiyor. İçlerinin toprak dolu olduğunu sandığımız poşetlerde sığınacak bir yeri olmayan insanların yattığını öğrenince, ülkedeki yoksulluğun boyutunu daha iyi kavrıyoruz. Türkiye'deki yardımseverlerin bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak amacıyla Uluslararası İnsani Yardım Vakfı (İHH) ekibiyle Adisababa'dan ülkenin kuzeyindeki yoksul köylere doğru yolculuğa çıkıyoruz. Başkentten uzaklaştıkça sefaletin boyutu daha da büyüyor. İlk yardım durağımız Adisababa'ya 200 kilometre uzaklıktaki Mambasso eyaletinin Marti Köyü. 2 bine yakın nüfusu olan Marti'de çocuklar karşılıyor bizi. Kendilerine hediye edilecek kırtasiye dolu çantaları alabilmek için sabırla bekliyorlar. İHH, çocukları eğitim yardımıyla sevindirdikten sonra, yüzlerce aileye Marti Köyü'nün başka bir mahallesinde un, şeker, nohut ve ayçiçeği yağından oluşan gıda yardımlarını dağıtıyor. Bilmedikleri bir coğrafyadan gelen yardımları saygıyla alan Martililer, Türkiye'ye teşekkürlerini gönderiyorlar. Uluslararası İnsani Yardım Vakfı (İHH), Türk halkının gönderdiği yardımları sekiz yıldır Etiyopya'nın acil yardıma muhtaç bölgelerinde dağıtıyor. Ramazan ayında daha da artan yardımlar, Etiyopya'nın maddi açıdan en sıkıntılı bölgelerine ulaştırılıyor. İHH'nın yardımları gıda ve eğitimle sınırlı değil. Vakıf, birkaç yıldır Sudan'da yürüttüğü katarakt projesini bu yıl Etiyopya'da da başlatmış. Bir yıl içinde ülkede 3 bin katarakt ameliyatı yapmayı hedefliyorlar. Türkiye'nin farklı bölgelerindeki hastanelerinde çalışan göz doktorları, hemşireler gönüllü olarak görev yapıyor. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, sekiz yıl önce başlayan çalışmalara ilişkin şunları söylüyor: "İHH olarak 33 Afrika ülkesinde insani yardım organizasyonu yapıyoruz. Etiyopya büyük bir mahrumiyet içinde. Etiyopya'da bir okul ve hastane açmak da en büyük hedeflerimiz arasında." İnsani Yardım Vakfı'nın Etiyopya'da başarıyla yürüttüğü çalışmalardan biri de su kuyularıyla ilgili. Bugüne kadar ülke genelinde İHH'nın çabalarıyla 48 tane kuyu açılmış. Bu kuyular, Etiyopya köylerine hayat veriyor. Kilometrelerce ötelerden eşeklerle içme suyu taşıyan Afrikalı kadınların yüzü, Türk insanının yardımlarıyla açılan kuyular sayesinde gülüyor. İHH bir yıl içerisinde kuyu sayısını 100'e çıkarmayı hedefliyor. Bu arada, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) da, Cibuti, Somali ve Etiyopya'da sağlık hizmetleri veriyor ve gıda yardımı yapıyor.
Haberin fotoğrafları