kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
İdil Biret, 15 yaşındaki Zeynep Gürgey’le çalışırken Filiz Ali ve diğer öğrenciler de dikkatle onları izliyor.

Ayvalık sokaklarından müzik yayılıyor

FİGEN YANIK
04.09.2008
Konservatuvar öğrencilerinin İdil Biret, Ayla Erduran, David Lucas gibi klasik müziğin ünlü isimleriyle çalışma imkânı buldu¤u Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi, 11. yılında dünyanın önde gelen yaz akademileri arasına girmeyi başardı..
Ayvalık'ın merkezinde, denize paralel taş sokaklardan birinden gelen piyano seslerini takip ederseniz, karşınıza portakal, zeytin ağaçlarıyla dolu bir bahçe içinde, üç katlı, pembe bir yalı çıkıyor. Dışarıdan bakıldığında yaz aylarının keyfini çıkartan şanslı bir ailenin huzurlu evi gibi görünen bu bina, 2005'ten bu yana Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi'ne (AİMA) evsahipliği yapıyor. 1998'de müzikolog Prof. Filiz Ali'nin kurduğu ve ilk yıllarında sadece eylül ayında 10 gün Boynerlerin evinde eğitim veren akademi, yeni yerine taşındıktan sonra artık yılın 12 ayı hizmet veriyor. Haluk ve Tınçay Barutçuoğlu'nun müzik eğitimi verilmesi şartıyla Nejat Eczacıbaşı Vakfı'na bağışladıkları bu pembe yalı, piyano eğitimlerinin başlamasına da imkân vermiş. Akademide haziran ayında başlayıp eylülün 18'ine kadar birer haftalık periyotlarda devam eden 'master class' çalışmalarına keman, viyola, viyolonsel, piyano, şan dallarında eğitim alan 15-25 yaş arasındaki konservatuvar öğrencileri katılabiliyor. Kışın da ayda bir kez düzenlenen konserlere', Türkiye'nin her yerinden dinleyici geliyor. İdil Biret, Ayla Erduran, David Lucas, Valeri Oistrakh, Peter Bruns eğitim veren ünlü isimlerden birkaçı... Öğrencilerin belki de hayatlarında hiç karşılaşma imkânı bulamayacakları ünlü sanatçı ve akademisyenlerle bir hafta boyunca çalışmaları, bilgi ve deneyimlerinden faydalanmalarının önemi çok büyük. Bu imkânı onlara sunan ve klasik müziği yalnız meslek olarak seçenlere değil, geniş kitlelere de sevdirmek için çalışan Prof. Filiz Ali de büyük bir hayalini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor.

YALININ BAĞIŞI BİR MUCİZE
Prof. Filiz Ali, pek çoğu Ayvalık'ı hayatında ilk kez duyup, gören dünyaca ünlü sanatçıların, bir kez geldikten sonra buraya artık her yıl gelmek istediklerini söylüyor. Hatta keman profesörü David Lucas gibi 'tiryakisi' olanlar bile varmış. Ama yine de Prof. Ali'nin şikâyetleri yok değil. Çünkü 11. yılını dolduran akademiye yeterince destek verilmediğini düşünüyor: "Eğitimcilik, insanın kanına bir kez girdi mi, bir daha çıkmaz. Ben de Ayvalık'ta bir yazlık aldıktan sonra akademiyi burada kurmaya karar verdim ve kullanılmayan birbirinden güzel tarihi evleri değerlendirebileceğimi düşündüm. Ama 11 yıldır böyle bir şey olmadı. Hâlâ günün birinde olacağına inanıyorum ve çalışmaya devam ediyorum. İlk yıllarda Boynerlerin evinde çalışıyorduk. 2005'ten beri de bize bağışlanan bu yalıdayız. Özel İdare'ye ait yanımızdaki boş binayı da alabilirsek hem öğrenci sayımız artar hem de yaz-kış okulu olur. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan rica ettim, sağolsun geldi ve 'Bir formül bulunsun,' dedi, ama o formül hâlâ bulunmadı. Asıl düşüncem Ayvalık'taki çocuk ve gençlerin bir müzik okuluna kavuşması... Ben bu hizmeti sunuyorum, ama alan yok." Prof. Ali, yalının akademiye bağışlanmasının ise bir mucize olduğuna inanıyor: "Önünden geçerdim ve 'Akademinin burada olması ne kadar hoş olur,' diye düşünürdüm. Sahiplerini tanımıyordum. Hayalim gerçekleşti. Rahmetli Haluk Bey ve eşi Tınçay Hanım, vakfa özellikle biz kullanalım diye şartlı olarak bağışlıyor. Sonra da bir piyano alıp bağışladılar. Tınçay Hanım bağış yapmaya devam ediyor. Geçen yıl buzdolabımız bozuldu, o aldı. Çok güzel plakları ve 78 devir plakları vardı, hepsini bıraktılar.'' AİMA'nın 11 yıllık eğitim serüveninin yer aldığı Mitos Diyarında Çağdaş Bir Kültür Odağı / Ayvalık'tan Bir Master Class Öyküsü / 1998-2008 Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi'nin 10. Yılı adlı kitap da önümüzdeki günlerde yayımlanacak. Sadık Karamustafa'nın hazırladığı kitabın editörlüğünü Enis Batur üstlenmiş.
Haberin fotoğrafları