kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Hippilerden geriye kalanlar

ECE KOÇAL
04.09.2008
Olympos kenti pek çok değişim geçirdi. MÖ 2. yüzyılda korsanların duraklarından olan bu tarihi kent, son 10 yılda teknolojik değişimlere ayak uydurdu. Burada artık renkli bir gece hayatı var ve büyük organizasyonlar da yapılıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hippilerden geriye kalanlar
Çadırdan sedirlere, sedirlerden ağaç evlere, ağaç evlerden bungalovlara ve en nihayetinde klimalı, televizyonlu ve internet bağlantılı odalara... 70'li yıllarda sadece yabancı turistlerin gittiği Olympos da büyüdü, gelişti. Çok değil, sadece 10 yıl önce bile yerlilerinin deyimiyle 'hippi'lerin mekânı olan bu tarihi yerleşim, artık daha farklı bir tatilci profiline sahip. Cumartesi gecesi başınızı yastığa koyduğunuzda, çevredeki barlardan gelen müzikten uyuyamayacağınızı söylemek, 'eski Olympos'u bilenler için yeterli olacaktır. Bu değişimler kimisi için yozlaşmanın kimisi için de gelişmenin göstergesi... Tarihi MÖ 4. yüzyıla kadar giden Olympos kenti, 70'li yıllarda halk arasında bu isimle değil, plajın sol tarafındaki delik kaya nedeniyle Deliktaş olarak bilinirmiş. O zamanlarda plajda kafeler varmış. Ve plaja çevreden, Kumluca'dan Finike'den gelenler olurmuş. Antalya'nın içinden bile gelen olmazmış. Tabii o zamanlar burada yerleşim yokmuş. Turistler, Avrupa'dan karavanla gelip, sahilde kalırlarmış. Ama Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra karavanla gelemez olmuşlar. Ve Irak Savaşı'ndan sonra da gelenlerin sayısı iyice azalmış. Bundan sonra Olympos, 'backpackers' denilen sırt çantalı turistlerin mekânı oldu. Ama onlar, karavanlılar gibi zengin değildi. Uçakla Türkiye'yle gelip, otostopla Olympos'a geliyorlardı. Bu sit alanının şekli değişti. Sahilde kalmak artık mümkün değildi. Daha gerilere kamp alanları kurulmaya başlandı. Sonra bölgenin kültüründe de olan ağaç evler yapıldı. Ne de olsa sıcaklardan korunmak için ağaç gibisi yoktu. Ama son 10 yılda bu ağaç evler sembolikleşti. Sadece isimleri kaldı yadigâr... Artık herkes odasında klima ve duş istiyordu. Bunlar teker teker karşılandı. Hatta jakuzili 'ağaç ev'ler bile yapıldı! Ondan sonra "Biraz da eğlence olsun," dedi tatilciler. Olympos'ta şu an üç tane büyük bar var: Öküz Bar, Road House ve Orange Bar. Hatta geceyi sonlandırabileceğiniz işkembeciler de hizmette... Olympos'ta şu an 3 bin yatak kapasitesi var ve geçen yıl 400 bin ziyaretçi konaklamış. En çok odası olan (245 tane) Türkmen Pansiyon, 1985'ten beri hizmette. Sahibi Hamdi Karataş, tüm bu değişimlerin müşterilerin istekleri doğrultusunda yapıldığını belitiyor ve büyümeyi eleştirenlere cevap veriyor: "Burası Olympos'un en büyük işletmesi. Ama bizde atık su arıtma tesisi var. Diğerleri atık suyunu arıtmadan, yeraltına yeriyor. O da içme sularına karışıyor. Bazı işletmeler çöpünü dağa, dere kenarlarına bırakıyor. Çöpler, yağmurla aşağı iniyor."

KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ...
Olympos'un simgelerinden, çoğunlukla yabancı turisterin kaldığı Kadir's Tree Houses'ın sahibi Kadir Kaya ise değişimlerden şikâyetçi: "Burası Bodrum gibi olmamalı. Olympos bir alternatifti. Artık biraz fazla büyüdü; 3-4 yıldır ipin ucu kaçtı. Biz doğayı bozmadan turizm yapıyoruz. Burada 120 oda var. Daha çok para kazanmak için büyütmem. Çok oda yapmanın bir önemi yok. Çok karşı olsam da iki yıl önce odalara klima koydum. Bunda küresel ısınmanın büyük etkisi var. Kışın doğa sporları yapmaya gelenler için de gerekli." Olympos'un bağlı olduğu Yazır Köyü'nün muhtarı Halil Karakaş, aynı zamanda Sherrif Pansiyon'un da sahibi. 1995 yılında "Bir Türk gelse de sohbet etsek," derlermiş... Gelen yabancı turistlerin azalmasını acenta turizmine bağlıyor: "Buraya acenta turu yapılmıyor. Turistler de artık Türkiye'ye turla geldiği için, turların bağladığı otellerde kalıyorlar. Eskiden Çanakkale'ye 50 bin Anzak gelirdi. Bunların yüzde 80'i Olympos'a gelirdi. Geçen yıl Çanakkale'ye 8 bin Anzak gelmiş! Doğal olarak buraya da gelmiyorlar." Yine de Olympos'ta eski günleri hatırlatan pek çok şey yok olmamış. Zamanın durduğu hissini veren ortamı ve dümdüz denizi gibi... Ayrıca bu tarihi yerleşim hâlâ ormanın ortasında ve klimalı serin odanızda mışıl mışıl uyurken, bacağınızda yürüyen kocaman bir örümcek, sizi eski günlere götürebilir!
Haberin fotoğrafları