kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
ELVAN DEMİRKAN

Kadın eşitliği gerçekten bu kadar ucuz mu?

Alaska Valisi Sarah Palin, son birkaç gündür Amerikan gündeminde en çok konuşulan kadın... Cumhuriyetçiler'in lideri John McCain, Demokratik Parti lideri Obama'nın 'star' gücü karşısında çok sönük kalınca çözümü; başkan yardımcılığına 44 yaşında, eski güzellik kraliçesi, hiçbir ulusal ve dış politika tecrübesi olmayan, karizmatik Alaska Valisi Sarah Palin'i seçmekte buldu. 72 yaşındaki kanser hastası McCain'e birşey olursa, bu genç kadın sadece 2 yıllık valilik tecrübesi ile Amerika'nın başkanı olacak. Dalga geçer gibi... Global dünya, lokal başkan...

MEDYA YÜKLENİYOR
En başta akıllı bir seçim gibi görünüyor çünkü medyanın dikkatini Obama'dan aldı ve olduğu gibi Cumhuriyetçiler'e yöneltti. Amaçları, ilk kadın başkan olmak için mücadele etmiş olan Hillary Clinton'ın kaybetmesi ile hayal kırıklığına uğrayan orta sınıf kadınların oylarını toplamak. Medya sürprizleri sevmiyor. McCain'in bu kararı üzerine medya Sarah Palin'e, resmen tecavüz etti. Ailesi, geçmişi, tecrübesizliği, muhafazakarlığı... Palin, tecavüz sonucu hamilelikte bile kürtaja karşı! 5 çocuk annesi Palin'in yeni doğmuş bebeği Down Sendromlu. 17 yaşındaki kızı Bristol ise erkek arkadaşından 5 aylık hamile... Dolayısıyla ikisi özel bakım gerektiren 5 çocuk sahibi, politikada yeterli tecrübesi olmayan bir kadının; Amerika başkan yardımcılığı gibi olağanüstü sorumluluk gerektiren bir görevin başına gelmesinin uygun olmadığı tartışılmaya başlandı.

NASIL YETİŞECEK?
Kadınlara yapılan ayrımcılık; hem çocuk, hem kariyer olur mu tartışması da yeniden gündeme oturdu... Düşünebiliyor musunuz; çoğumuz çalışma hayatını bir çocukla bile idare etmekte zorlanıyoruz. 5 çocuk, biri özürlü, biri de neredeyse çocuk yaşta hamile! Hem ekstra özen gerektiren çocuklarının ihtiyaçlarına, hem de aday olduğu görevin çapına ve önemine bakarsanız; bir kadın yapılan işin kalitesinden ödün vermeden hepsine nasıl yetişebilir?

VALİLİĞE BENZEMEZ!
Bir annenin aile içindeki rolü babadan farklıdır. Hem çocuk, hem de kariyer yapılır. Bunu yapan ve de başarılı olan milyonlarca kadın var. Kendisi de, Alaska valiliğini 2 yıldır başarıyla sürdürmüş zaten. Buna lafım yok! Ama burada bahsedilen görev; Amerikan Başkan Yardımcılığı. Hatta 72 yaşındaki McCain'e bir şey olursa, Amerikan Başkanlığı. Dünyanın sorumluluğunun taşındığı çok ağır bir görev. Bu görevin üstesinden gelebilecek binlerce kadın var. Hillary Clinton onlardan biri idi. Ama o, görevi 35 yıllık tecrübesi ve çalışkanlığı ile hak ediyordu. Sadece kadın olduğu için değil! Yeteneğini ve cesaretini ispatlaması 35 yılını aldı. Şimdi seçimlere 2 ay kalmış, McCain hayatında bir kez karşılaşmış olduğu bir kadına başkan yardımcılığı teklifi yapıyor. Medyanın, kim olduğu bilinmeyen bu kadına yüklenmesi, geçmişini deşmesi ve tecrübesizliğini eleştirmesi tabii ki kaçınılmaz. Bunun cinsiyet ayrımcılığı ile ne alakası var?

CLINTON'A HAKARET!
Obama'ya 19 ay rengi ve ismi yüzünden söylenmedik laf kalmadı. Tamamen politik bir pazarlama ile sadece kadın diye Hillary Clinton'a alternatif olarak genç, hoş, alaycı ve enerjik tarzı yüzünden hiçbir politik tecrübesi ve birikimi olmayan bir kadını başkan yardımcılığına aday göstermelerini, kadınları aşağılamak olarak görüyorum. Bu, bence Hillary Clinton'ın 35 yıllık tecrübesine, yeteneğine ve cesaretine de hakaret! Kadınları ikisinin arasındaki farkı anlayamayacak kadar aptal mı sanıyorlar? Biz hak ettiğimiz eşitliği istiyoruz, göstermelik bir eşitliği değil!