kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
6 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
İlknur Sak

Gönüllüler ne diyor?

Giriş Saati : 04.09.2008 23:19
Güncelleme : 05.09.2008 19:41
Gördüğüm en kötü barınak
Hayvan Hakları Federasyonu Üyesi İlknur Sak, son iki-üç aydır Beykoz Barınağı'na gittiğini ve buranın gördüğü en kötü barınak olduğunu söylüyor: "İçeriyi gezip dolaştığınızda zaten her şey ortada. Kaldı ki bizler tedavi odasına alınmadık bile (ne zaman gitsek hep kapalı). Barınağın veterineri işini yapmıyor. Uyuz hayvan sayısı çok fazla. Tedaviye ihtiyacı olan, tedavi odasında olması gereken hayvanlar dışarıda. O sıcak altında önlerinde bir tas su yok. Bugüne kadar belediyeye gönderdiğimiz dilekçelerimize de bir cevap alamadık."

Bin hayvan nereye bırakılır?
"Gönüllü krizi patladığından beri oraya gidiyorum," diyen Özün Kanbay, Beykoz Barınağı'nda insanların birbirine olan düşmanlıkları yüzünden her zamanki gibi hayvanların feda edildiği görüşünde: "Köpekler meçhule gitti. İlk zamanlar gözler üzerlerinde olunca cesaret edemediler, ne zaman ki ortalık durulur gibi oldu, hayvanlar 'yok edilmeye' başlandı. Önce 'sahiplendirdik' adı altında kulübelerdekiler yok oldu. Sonra balkonlar boşaldı. Sonra ormandaki 200 tane gitti orası kapatıldı. Sonra orta göbekteki kafesler. Sonuçta barınakta köpek kalmadı. 'Nereye bıraktınız?' 'Doğal ortama.' 'Ormana mı attınız?' 'Yoo yerleşim alanlarına yakın...' Söyler misiniz Beykoz'da her yerde köpek fazlası olup halk zehirlemetüfekle vurma yolunu seçmişken nereye bırakılır bin hayvan?"

Her geçen gün azalıyor
Yaklaşık bir senedir Beykoz Barınağı'na belli aralıklarla gittiğini söyleyen Damla Mafyan, barınaktaki köpek sayısının her geçen gün azaldığını belirtiyor: "Barınağın biraz uzağında toplu mezarlar bulduk, daha yeni gömülmüş, üstleri sadece bir avuç toprakla örtülmüş, her türlü hastalığın ve mikrobun yayılabileceği açık mezarlar. Şu an barınakta en fazla 150-200 hayvan kaldı. Barınak işlemiyor, yetkililer görevlerini yapmıyor, sürekli içerde oturup çay içiyorlar, ne zaman gitsek köpeklerle ilgilenen kimse yok. Hasta hayvanlar arttı, hamileler, bebekler çoğunlukta. Kısırlaştırma yapılmıyor."

Köpeklerin çoğu uyuz ve hasta
İşyeri Beykoz'da olan Nesrin Erkişi işe gidip gelirken yolda sürekli kötü durumda hayvanlar gördüğünü ve Beykoz'da çok ciddi bir sokak hayvanı sorunu olduğunu söylüyor: "Barınağın durumu içler acısı. Gönüllüler barınaktan ayrıldığından beri 1500'e yakın olan köpek sayısı en son 150'ye düşmüş durumda. Çoğu uyuz ve hasta. Köpek sayısı çok fazla olunca halkın bir bölümü çözümü köpekleri zehirlemekte buldu. Barınak bir an önce düzene sokulmalı. Beykoz Bölgesi'nde acil ve çok sıkı bir şekilde kısırlaştırma yapılması gerekiyor."

Kim dur diyecek?
Sesi Olun Sessizliğin (SOS) Platformu üyesi Pervin Berkan; "Beykoz Barınağı'nın geldiği durum ne yazık ki ortada. Bizlere muhtaç onca can her gün hastalıktan, yemek bulamamaktan ya da bilmediğimiz nedenlerden yok oldu ve oluyor. Onlarca can barınak dışına ormanlık alana, bilinmeze bırakıldı. Beykoz artık sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin kanayan yarası haline geldi. Bu gidişe kim dur diyecek onu merak ediyor ve sabırsızlıkla bekliyorum," diyor.
Haberin fotoğrafları