kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya Batı ile mücadelesinde yalnız kaldı

Yeni Haber
Rusya'nın, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasının ardından diplomasi alanında yalnız kalacağı Rus basınında tartışılıyor. Dün gerçekleşen Şanghay İşbirliği Örgütü'nden (ŞİÖ) gerekli desteği alamayan Moskova'nın batı ile mücadelesinde yalnız kaldığı yorumları yapılıyor. Rusya'nın önemli gazetelerinden Kommersant, ŞİÖ sonuç bildirgesinin Moskova için bir darbe olarak yorumladı.

Gazete Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in, ŞİÖ'den bile destek bulamadığını ve fiiliyatta Moskova'nın batı ile mücadelesinde yalnız kaldığını yazdı. Makalede, Medvedev açısından zirvenin hayli zorlu geçtiği, liderlerin ikili görüşmelerde Rusya liderine verdikleri sözlü desteği Moskova'nın tüm ısrarlarına rağmen sonuç bildirgesine koymadıkları iddia edildi.

Makalede, "ŞİÖ zirvesi Medvedev için hiç de kolay olmadı. Çünkü örgüte üye ülkeler Rusya'nın Gürcistan'a yönelik faaliyetlerini ve Moskova'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıması konusunda desteklemediler. Rus heyetindeki bir kaynağımızdan edindiğimiz bilgiye göre Medvedev ısrarla ikili ve kapalı ortak görüşmelerde Gürcü konusunu masaya getirdi. Fakat Rus liderinin tüm meslektaşları buna tepkileri hep aynı oldu. Liderler Rusya'nın adımını desteklediklerini sözlerinde ima ettiler. Ama resmi açıklamada bu desteğin yer almasına kesinlikle karşı çıktılar." deniliyor.
Gazete Medvedev ve Çin lideri Hu Jintao arasında gerçekleştirilen görüşmeyi de şöyle yazdı: "Edindiğimiz bilgilere göre, görüşmede Hu Rusya'nın Kafkasya'daki tutumunu anlayışla karşıladığını, ancak Moskova'ya resmi bir destek veremeyeceğini net olarak söyledi."
Haberde zirveye katılan liderlerin Medvedev'den taleplerini yerine getiremedikleri için çok özür dilediklerine işaret edildi. Rus yetkililere göre üye ülkelerin Moskova'nın bağımsızlıkların tanınması yönündeki talebine karşı çıkılmasının temelinde kendi başlarını belaya sokmak istememeleri var. Rus yetkililer, "Yarın Çin de Tayvan ve Uygur bölgesi ile ilgili benzer sorunlar yaşamaktan endişe ediyor." gerekçesini dile getirdi.

ŞİÖ SONUÇ BİLDİRGESİ RUSYA İÇİN BİR DARBE OLDU

Gazete, ŞİÖ Duşanbe zirvesinde sonuç bildirgesinin aslında Rusya için darbe olduğunu da iddia etti. Yazıda, "Ortak deklarasyonda Güney Osetya konusunda yaşanan gergin olaylardan dolayı derin kaygı duyulduğu ve sorunun siyasi diyalog yoluyla çözülmesi için masaya oturulması istenildi. Ayrıca, ŞİÖ üye ülkeleri uluslararası hukuk çerçevesinde devletin beraberliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduklarının altını çizdiler. Dolayısıyla, metinde ne Gürcistan'ın Tshinvali'ye saldırmasının kınanması ne de Abhazya ve Güney Osetya'nın tanınmasına ilişkin sevindirici sözler yer almadı." denildi.
Gazete, örgüte üye ülkelerin batı ile ilişkilerine zarar gelmemesi için Moskova'ya destek vermediklerini savundu. Yazıda, "Gürcistan konusunda ŞİÖ'nün desteğini elde edemeyen Moskova batı ile mücadelede yalnız kaldı. Hatta Rusya'nın en dost olduğu bölgeler bile ona müttefik olamadı. Heyetteki bir Rus yetkilinin anlattığına göre, zirvenin kapanış yemeğinde söz alan Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev, özür dileyerek ŞİÖ üye ülkelerinin çeşitli sebeplerden dolayı Rusya'yı destekleyemediklerini kaydetti." ifadeleri yer aldı.

CİHAN