kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
"İNANCIMIZ" DEDİ İngiltere'de yaşayan pakistanlı Şii baba yargılandığı mahkemede kendini, "Bu bizim inancımız, yüzyıllardır Kerbela'nın yasını tutuyoruz" dedi.

İngilizler Şii babaya kırbaç davası açtı...

DIŞ HABERLER
İngiltere'deki Aşure Günü'ne iki oğlunu götüren Şii baba, çocukları çivili kırbaç ve ucu bıçaklı zincirle kendilerini dövmeye zorladı. Babanın 10 yıla kadar hapsi isteniyor..
İngiltere gelenekleri uyarınca çocuklarının kendilerini zincir ve çivili kırbaçla dövmesini istediği Şii babayı konuşuyor. Pakistan'dan İngiltere'ye gelip yerleşen Şii baba Seyid Mustafa Zaidi, 13 ve 15 yaşlarındaki erkek çocuklarına zarar vermekten 10 yıl hapis ile yargılanıyor. Manchester kentinde önceki gün hâkim karşısına çıkan baba kendini, "Bu bizim dini törenimiz. Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesinin yasını tuttuk. Onun ve ailesinden 72 kişinin katledilişinin acısını unutmamaya çalıştık" diye savundu. Zaidi, zincir ve çivili kırbaçla yapılan törenin çocuklarının inanışlarının bir parçası olduğunu, illegal sayılamayacağını söyledi. Ancak mahkeme jürisi, Zaidi'yi çocuklara karşı zor kullanmaktan suçlu buldu ve 10 yıla kadar varan hapisle yargılanmasına hükmetti.

ÇOCUKLARI ZORLADI
Mahkemede konuşan ve ismi açıklanmayan 13 yaşındaki çocuk, 19 Ocak 2008 tarihinde Mahchester kentinde düzenlenen ve kentteki 150 kadar Şii'nin de katıldığı Kerbela katliamını anma gününde (Aşure Günü), babasının ellerine zincir verip kendisini ve abisini bunu kullanmaya zorladığını, karşı çıkmalarına rağmen babasının, "Hadi başla! Hadi bir dene bakalım!" diye bağırdığını belirtti. Çocuk, sırtlarına ritmik hareketlerle vurdukları zincir ve kamçının acısına dayanamadıklarını, "Artık yapmak istemiyoruz" dediklerinde babasının üzerindeki tişörtü yırttığını kaydetti. Her iki çocuk da ifadelerinde, Pakistan'da 6 yaşlarındayken yas törenlerinde zincirli törenlere katıldıklarını ama zincirli bıçağı hiç denemediklerini, ilk kez burada kullandıklarını belirtti. Mahkemede Aşure Günü'nde çekilmiş video kayıtlarından kareler de gösterildi. Karelerde baba Zaidi'nin kanlar içindeki görüntüsü dikkat çekti.

YASALARA GÖRE SUÇ
Görüntüler üzerine söz alan ve Lancashire kasabasında bir depoda bekçi olarak çalışan Zaidi, "Kimse kimseyi zorlamadı. Çocuklarım o tören sırasında çok duygusal anlar yaşadı. Bunu onlara sorduğum için biliyorum. Eğer bunun yasal olmadığını bilseydim, törene götürmezdim" diye konuştu. Ancak savcı, Zaidi'nin İngiliz yasalarına göre, 16 yaşından küçük çocukları bu tür bir törene götürmenin yasal olmadığı konusunda polis tarafından uyarıldığını söyledi. Hâkim kentteki yerel Şii topluluğundan da görüş alınmasını istedi ve duruşmayı bir ay sonraya erteledi.
Haberin fotoğrafları