kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

McCain'e sürpriz yardımcı

(A.A)
Yeni Haber
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını garantileyen John McCain'in, adı daha önce çok duyulmayan Alaska'nın kadın Valisi Sarah Palin'i başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği açıklandı.

Demokrat Parti'nin Denver'daki dört günlük kongresinin sona ermesinden hemen bir gün sonra yapılan bu açıklama, Palin'in kamuoyunda tanınmayan bir isim olması ve kadın olması dolayısıyla Washington'daki yorumcular tarafından ''sürpriz'' olarak değerlendirildi. Bugün 72 yaşını dolduran McCain'in tercihi, Cumhuriyetçi Partili adayın büyük bir kumar oynadığı yorumlarına da neden oldu.

Cumhuriyetçi Parti, ABD'de, uluslararası bir kriz veya terörist bir saldırı durumunda daha sert yöntemler kullanmayı bilen ve ülkeyi korumaya muktedir olarak algılanıyor.

Demokrat Partililer ise, daha çok insan haklarını ön plana aldığı için, terörizme karşı savaşta yumuşak davranıp ülkenin güvenliğini tehlikeye atabilecek kapasitede görülüyor.

McCain'in seçiminin büyük bir kumar olarak nitelenmesinin nedeni, iki dönem başkanlığa seçilmesi durumunda McCain'in Beyaz Saray'dan ayrılırken 80 yaşında olacak olması. Seçim kampanyası boyunca yaşı ve cilt kanseri gibi geçirdiği sağlık sorunları gündeme getirilen McCain'e görev süresi sırasında bir şey olursa, Sarah Palin'in başkomutanlık görevini üstlenmesi gerekecek. Bir kadının bu görevi üstlenmesi, bazı muhafazakar Cumhuriyetçi Partili seçmen için, hatta bazı Demokrat Partili seçmen için çok tercih edilen bir durum olmayabilir.

John McCain'in bu seçimi, Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'nın partinin başkan adaylığı yarışındaki rakibi Senatör Hillary Clinton'ın seçmenlerinin oylarını toplamak için yaptığı yorumları da bulunuyor.

Demokrat Parti ön seçimlerinde, Hillary ile Obama'nın seçim kampanyaları arasında düşmanlığa varan bir kutuplaşma ortaya çıkmıştı. Hatta Hillary'nin seçmenleri, 4 Kasım'daki başkanlık seçiminde Obama'ya oy vermektense McCain'in seçilmesine yardım etmeyi tercih ettiğini belirtmişti.
Palin, iki yıldan daha az bir süredir Alaska Valiliği görevini yürütüyor ve reformcu, tarafsız kişiliğiyle öne çıkıyor.

McCain seçim kampanyasından yapılan açıklamada, ''Palin'in statükoyu sarsma konusundaki deneyimi, Washington'da bugün tam anlamıyla ihtiyaç duyduğumuz şeydir'' denildi.

John McCain ve Palin, Ohio eyaletinde birlikte halka seslenecek.

Sarah Palin, Todd Palin ile evli ve beş çocuk annesi. Çiftin kısa süre önce dünyaya gelen beşinci çocukları Down sendromuyla doğdu.