kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Hekimimiz izne çıktı başınızın çaresine bakın!

Medyada yer alan haberlere göre bir Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören kanser hastası M.K., 'hematoloji uzmanı izinli' diye taburcu edilmiş ve tedavisi yarım kalmış. Bu olacak iş mi? Necati E./Kütahya

Her hastanın, sağlık sorunu ortadan kalkana kadar kesintisiz hizmet alma hakkı vardır. Hiçbir hasta ortada bırakılamaz, kendi haline terk edilemez. Tedavisi olmayan bir hastalığa yakalansa dahi, insan onuruna yakışır şekilde sonuna kadar tıbbi destek, kendisinden esirgenmez. Ağrısı kontrol altına alınır, yakınmaları giderilmeye çalışılır.

DEĞİŞEBİLİR!
Teşhisi koyup, tedaviye başlayan hekim veya merkezin, süreç sonuçlanıncaya kadar hastayı takip etmesi çok daha doğru ve güvenlidir. Ancak, hastanın takip ve tedavisini üstlenen bir hekim veya hastane, sonuna kadar onun tıbbi bakımını sürdürmek zorunda değildir. Hekim veya hastane gerek duyduğunda ya da hastanın isteği üzerine, takip ve tedavi, bir başka kurumda veya başka hekimler tarafından sürdürülebilir. "Nerede başladıysan, orada devam et" denilemez. Bir kurumdan önceden hizmet almış olmak, hastanın başka bir hastaneden yararlanma hakkını ortadan kaldırmaz. Kamu kurumları ve kamu çalışanları kapris yapamaz. Ne var ki, hastayı ilk olarak görüp, teşhisi koyan veya tedaviye başlayan hekim veya merkezin, hastayı bir başka kuruma veya hekime göndermesi için haklı bir mazeretinin olması gerekir.

NEDENİ OLMALI!
Durup dururken bir kamu kurumu, hastasına "Artık senin tedavini yapmıyorum, başka yere git" diyemez. Ayrıca hastayı bir başka merkeze veya meslektaşına gönderirken de, söz konusu kişi ya da merkezle irtibata geçip olurunu alarak, güvenli bir şekilde hastanın oraya ulaşması için gereken tedbirleri almalıdır. Kamu hizmetinde süreklilik esastır. 'Filan kişi izinde' diye işler ortada kalmaz. İzne çıkacak olan hekim, üstlendiği hastaları güvenli bir şekilde başka bir meslektaşına veya kuruma devrederek ayrılır. Bunlar konuyla ilgili genel yorumlardır. Çünkü söz konusu olayda tarafları dinleyip, dosya ve evrakları inceleyerek karar vermek gerekmektedir. Sanırım, yetkililer bu konuda gereken incelemeleri yapacaklardır.