kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Gizli kameralar arasında hasta muayene edilir mi?

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Bölümü'ndeki polikliniklere gizli kamera yerleştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu; hasta haklarına aykırı değil mi? Umut Ç./İzmit

Hasta ile hekim arasındaki ilişki; güvene dayanan, üçüncül taraflara kapalı, özel bir ilişkidir. Hayatını, sağlığını ve geleceğini tehlikede hisseden bir hasta, özel dünyasını hekime açar. En yakınlarından bile gizlediklerini ona anlatır. Yaşadıklarını, hissettiklerini, endişelerini, korkularını, hayallerini anlatır. Çoğu zaman hastalar, kendilerine yardım edecek olan hekim dışında bir başkasının bunları bilmesini istemez. Hekimin yanında bir başka kişinin bulunması halinde, kendini ifade etmekten çekinir. Hasta, bu hassasiyetini, bazen kulağımıza fısıldayarak gösterir.

TRAVMA YARATABİLİR
Kişi hastaneye geldiğinin, şikayetlerinin, tahlil sonuçlarının, konulan teşhisin, uygulanan tedavinin başkaları tarafından bilinmesini istemeyebilir. Bu bilgiler, üçüncü kişilerce, hastanın aleyhine kullanılabilir. Nitekim yakın geçmişte politikacılarla yüksek düzey askeri bürokratların önünü kesmek amacıyla bu tür sağlık bilgilerinin medyada yer aldığını biliyoruz. Hasta, muayene sırasında soyunup giyinmektedir. Gerek bedeninin ve gerekse hastalığa bağlı olarak vücudunda oluşan değişimlerin, teşhis ve tedavisiyle ilgili olmayan kişilerce görülmesine razı olmayabilir. Sadece görevli sağlık personelinin bulunduğu durumlarda bile prostat ve jinekolojik muayene, kolonoskopi gibi işlemler, çoğu hastada ciddi ruhsal travmaya neden olabilmektedir.

ETİĞE AYKIRIDIR
Tüm bu sayılanlar nedeniyle; hekimle hasta arasındaki ilişkinin üçüncül taraflara kapalı olması gerekmektedir. Bu; tıp etiğinin tarihsel bir ilkesidir. Tıp tarihimizin önemli isimlerinden Ahmet Bin Bali, Nil Akdeniz'in 'Osmanlılar'da Hekim ve Hekimlik Ahlakı' adlı kitabında, bu konuda şöyle demektedir: "Hekim, tedavi sırasında geçenleri saklamalı, haddini aşmamalı ve sonunda çekiştirip anlatmamalı. Hastayı ziyarete gelen kimselerin yanında muayene yapmamalı, hastayı yalnızken tenhada muayene etmeli. Belki hasta hastalığını başkalarından saklamak ister veya utanır." Bu bakımdan, hasta ve hekimin izni olmaksızın, hastayla hekim arasındaki ilişkinin gizli olarak kayda alınması kabul edilemez.