kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Güneş çarpmasını önlemek için neler yapmak gerekir?

Kalp hastasıyım. Sıcaklar beni çok bunaltıyor. Yakında tatile çıkacağım. Orada bir sorun yaşamamak için neler yapmalıyım? Ebru G./İstanbul

Sıcak hava sağlık için riskler taşımaktadır. Özellikle bebekler, yaşlılar, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalığı ya da yüksek tansiyonu olanlar, sıcak havalardan çok daha fazla etkilenebilmektedir. Yüksek nem ile birlikte olduğunda, sıcaklığın tesiri daha fazla olmaktadır. Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerin kol ve bacaklarında kramplar görülebilir. Sıvı ve mineral kaybına bağlı olarak bitkinlik ve şok gelişebilir. Bu etkiler, güneş ve sıcak çarpması denilen, acil ve yoğun tedavi gerektiren ölümcül durumlara yol açabilir. Sıcak ve nemli ortamda kalan ve ağır efor sarf eden kişilerde halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı gibi belirtiler gelişebilir.

YAŞLILAR DAHA RİSKLİ
Hava akımının olmadığı kapalı ortamlarda kalan kişiler, sıcak çarpması riski altındadır. Arabada bırakılan bebeklerde ve evlerinde yalnız yaşayan yaşlılarda sıcak çarpması daha sık görülür. Bilinç kaybı oluşur ve vücut ısısı yükselir. Sıcak çarpması fark edildiğinde, kişi hemen serin ve olabildiğince soğuk bir ortama taşınmalıdır. Kişinin üstü ıslak havlu veya çarşafla örtülüp, bir vantilatör karşısına veya klimalı ortama taşınıp, klima maksimum soğukluk ve hızda çalıştırılmalıdır. Hastaya buzlu su banyosu da yapılabilir. Bu hastalar acilen hastaneye kaldırılmalıdır.

BUNLARA DİKKAT EDİN!
Sıcaklığın olumsuz etkilerinden korunmak için şunlara dikkat edin:
* Öğlen, sıcaklığın çok yükseldiği saatlerde, güneş altında ve hava akımı olmayan kapalı alanlarda kalınmamalıdır.
* Ev ve işyeri gibi kapalı alanlar havalandırılmalıdır.
* Aşırı efor gerektiren işlerden uzak kalınmalıdır.
* Bol su, tuzlu ayran, maden sodası tüketilmelidir. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
* Ağır ve yağlı yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalıdır. Sebze ve meyve türü gıdalar ile bol sıvı tüketilmelidir.
* Sentetik ve dar giyecekler yerine; pamuklu ipek veya ketenden bol ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Şapka ve güneş gözlüğü takılmalıdır. Kalp ve tansiyon hastalarının bütün bunlara özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir.