kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşte kutuplaşmanın haritası

İLİŞKİLİ HABERLER
İşte kutuplaşmanın haritası
ABD 1
Bush yönetimi, NATO'nun eski Sovyet ülkelerini alarak Rusya'yı ablukaya sokmasını istiyor. Askeri eğitim verdiği Gürcistan liderini Güney Osetya'yı işgale cesaretlendirmesi büyük ihtimal.

POLONYA 2
Füze anlaşmasını imzalayarak Rusya'yı sinirlendirdi. ABD'nin yakın müttefiki. Rusya'nın "Sovyet İmparatorluğu'nu" kurmak istemesinden kaygılı. ABD füzeleriyle artık daha güvenli.

UKRAYNA 3
AB ve NATO üyesi olmak istiyor. Putin, Bush'u Ukrayna'nın üye olmaması yönünde uyardı; aksi takdirde doğu Ukrayna ve Kırım'daki ayrılıkçı hareketleri destekleme tehdidinde bulundu.

GÜRCİSTAN 4
AB ve NATO üyesi olmak istiyor. Rus ordusunu, kendi güvenliğini gerekçe gösterip Güney Osetya'ya saldırarak uyandırdı. ABD'nin de desteğini arkasına alarak NATO üyeliği için bastırıyor.

İSRAİL 5
Gürcistan'a askeri eğitmen yolladı. Rusya'nın yanıtı, silah anlaşması için Suriye liderini ülkesine çağırmak oldu. Şam'a uzun menzilli füzeler yerleştirilmemesi için Rusya'ya baskı yapıyor.

SURİYE 6
Soğuk Savaş'tan beri Rusya müttefiki. İran'la da yakın. Son aylarda dolaylı İsrail'le görüşüyor, Lübnan'la anlaştı ve Fransa'da ağırlandı. Askeri olarak yine eski müttefikine döndü.

İRAN 7
İyi ekonomik bağları olduğu Rusya yardımıyla ilk nükleer reaktörünü kuruyor. Moskova yönetiminin, BM'den daha fazla ambargo çıkmasının engellemek için vetosuna muhtaç.

BELARUS 8
"Avrupa'nın son diktatörü" Aleksander Lukoşenko yönetimindeki ülke, Rusya etkisinde. Batı ile ilişkilerini iyileştirmeyi amaçlıyor. Osetya krizinde Rusya'ya istediği desteği vermedi.

RUSYA 9
Petrol ve doğalgazdaki yüksek fiyatları arkasına almış, askeri yönden güçlü Rusya, Sovyetler'den bu yana yeniden küresel güç olmaya başladı. Polonya'yı nükleer saldırıyla tehdit etti.