kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD, Irak'tan çekiliyor

Washington Post gazetesi ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Bağdat ziyaretinde 2011'de ülkedeki tüm askerlerin çekilmesi konusunda Iraklı yetkililerle kesin anlaşmaya vardığını duyurdu. Hükümetlerin onayı bekleniyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD, Irak'tan çekiliyor
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın füze kalkan sistemleri için anlaşma imzaladığı ve Rusya'yı kızdıran Polonya ziyaretinin ardından beklenmedik bir şekilde Irak'a gitmesi 'amaç neydi' sorusunu akıllara getirdi. Geçtiğimiz çarşamba gecesi İncirlik Hava Üssü'ne uğrayan ardından da sabahı Irak'a geçen Rice'ın önce Irak'ta asker çekmeyi konuşacağı öğrenildi. Önceki gün 2009'da bir grup ABD askerinin bazı kentlerde kontrolü Irak birliklerine bırakacağı açıklandı. Washington Post gazetesi ise dün Irak ve ABD kaynaklarına dayandırdığı haberinde ilk kez 2011'de ABD'nin Irak'tan tamamen çekileceğini duyurdu.

TASLAK METİN HAZIRLANDI
Hatta Irak Dışişleri Bakanı'nın tam çekilme konusunda ellerinde yazılı bir taslak metin olduğunu dahi söylediği belirtildi. Rice ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin 3 saatlik görüşmesinde üzerine varılan anlaşmanın geçerli olması için her iki hükümet tarafından resmen kabul edilmesi gerekiyor. Ancak Irak'ın çekilme pazarlığını yapan isimlerinden Muhammed al Haj Hamoud " Eğer güvenlik koşulları çekilmeye müsait olmazsa bizim talebimizle 2011 tarihi ertelenebilir" dedi.

ABD DOKUNULMAZLIK İSTİYOR
Çekilme takvimine ilişkin anlaşma metni El Maliki hükümeti tarafından bugün incelenmeye başlayacak. 9 Eylül'de parlamentonun tatil sonrası yeniden açılmasıyla da görüşülmeye başlanacak. Üzerinde henüz anlaşmaya varılamayan konu ise ABD ordusunun çekildikten sonra geçmişe yönelik suçlar için Irak yasalarından bağımsız 'dokunulmazlık' talebinde bulunması. Bir ABD'li yetkili "Bu koşul bizim kırmızı çizgimiz" diyor.