kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon'dan 9 şirkete büyük gözaltı

Yeni Haber
Ergenekon davasının iddianamesinde yeralan belgeler, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin de içinde yeraldığı 9 büyük şirketi izlemek için büyük bir hazırlık yapıldığını da ortaya koydu. Bu şirketleri izlemek için İsrail/MOSSAD tarafından tasarlandığı belirtilen bir istihbarat aracının oluşturulmasının hedeflendiği de ortaya çıkıyor.

Ergenekon davasının sanıkları arasında yeralan ve "silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek"le suçlanan Ferudun Refik Nuhoğlu'nun dijital ortamda yeralan belgeleri de iddianamenin ekleri arasında yeraldı. Dijital ortamda yeralan bir belge, Türkiye'nin önde gelen büyük şirketlerinin gözetim altında tutulması için ajan filmlerindeki dinleme/takip araçlarını aratmayan düzeneklerle donatılmış bir "istihbarat aracı"nın yapımı için hazırlıklara ilişkin dokümanlar da yeraldı. Aracın anlatıldığı bölümde ise söz konusu istihbarat aracının 1996 yılında İsrail/MOSSAD'ın tasarlandığı da özellikle belirtiliyor.

Belgelere göre, izlenmek için hazırlık yapılan şirketler şöyle: İDA Danışmanlık, Eko Gıda, Albayrak Şti. Muhasebe, Uzan, Koç ile Sabancı şirketleri, Kayalar Group, Tansaş, ve Migros.

Belgede bu şirketlerin hemen altında "Not: Hacker team kur" ibaresi de yeralıyor. Bu nota göre, bu şirketler için özel bir hacker timinin kurulması da öngörülmüş.

ŞİRKETLERİ İZLEYECEK ARAÇ DONANIMI

Söz konusu şirketlerin takibi için tam donanımlı bir araç hazırlanması için de hazırlık yapıldığı ortaya çıkıyor. Belgelere göre, söz konusu şirketleri izlemek/takip etmek için gereken araçta bulunması öngörülen cihazlar ve kullanım fonksiyonları aynen şöyle sıralanıyor:

Minibüs için: Türkiye yol radarı ve bilg. programları. Gizli Kameralar. Ses sistemleri. 30-900 mhz vericiler. Tv vericileri (mini). Net için çift yönlü uydu. İnvertör-convertör. Mini ses kayıt cihazları, kamera monitörleri. Uzaktan kumandalı kamyon-jip tarzı taşıma kapasitesi 2 kilo civarı araçlar. Uzaktan kumandalı uçak, kamera monte edilebilir taşıma kap. 4-7 kg. Gece görüş sistemleri. Telefon dinleme sistemleri/ hem GSM hem normal. Elektrik panelleri. Mini rotarlar veya mini çift devir dc motor kumandaları. Gps'i bilgisayara bağla ve netten izleyecek yazılım kur. Bir adet telefonu (hatlı) otomatik cevaplaya ayarla ve gizle içeriyi dinlemek için.

Bir adet iç kamera nete bağlı. Geniş band Am/Fm radio profesyonel. Fm vericiler (mini). Böcekler. Şifreli ses kaydediciler (belli saatte otomatik kayıt yollamaya ayarlı). 1 ad. araç telefonu. 1 ad kayıtlı kamera. Lazer modülatörlü dinleme sistemi. Aracın sallanmaması için ters kriko (elektrikli sabit) çok hassas preanfiler pil tüketimi az. 12 ve 24 volt geniş enerji panelleri. 0-2ghz frekans scanner araştır."

6 ADET C'LOK DA ALINACAK MALZEME ARASINDA

Araç için alınacak malzemenin dolar bazında fiyat dökümün de çıkartıldığı belgelerde görülüyor. Anılacak cihazlar "Elzem" başlığı altında yeralıyor. Bu malzemeler arasında en dikkat çekici olan ise "6xC'lok ve malzeme" olarak belirtiliyor ve Ruhsatlı ibaresi yeralıyor. Bunun da dolar bazında fiyatı 20 bin dolar olarak gösteriliyor.

Yine alınması elzem listesinde bir jip, bir de 12-14 m'lik 200 bin dolar tutarlı bir yelkenli de yeralıyor.

Minibüsün iç donamımı için 75 bin dolar masraf öngörülüyor. Bunun yanı sıra 30 bin dolar seyir yakıt gıda ve geçiş ücretleri, 2.500 dolar 1 hafta İngiltere gezisi, 3 bin dolar da Moskova için öngörülmüş. Belgelerde, alınan ve harcanan malzemeler kaleminde de şu bilgiler yeralıyor:

3 X Bilgisayar = 4500$, 3XPrinter = 750$, 3 X Fax = 2000$, 2 X Tel santral- 1100$, 2 X Camera = 3400$, 1 X G. Cam tak= 650$, Altıyol büro = 2500$ harcandı aylık masrafı 500 $, Maltepe Ev=11000$ harcandı aylık masrafı 1000$, Cihaz ve malz = 8000$ (elektronik)"

Belgelerden ortaya çıkan tabloya göre, bu şirketlerin izlenmek için Altıyol'da büro kiralanmış ve Maltepe'de de bir ev tutulmuş.

ARAÇ MOSSAD'DAN KOPYALANMIŞ

İstihbarat aracının ayrıntıları ise şöyle anlatılıyor: "Araç 1996 yılında İsrail/Mossad tarafından tasarlanıp kullanılan bir araçtır. Tüm devreleri ve tam şeması elimizde olmasa dahi, önemli olan büyük bir yüzdesi elimizdedir. Günümüzde emniyet istihbaratının halen kullanmış olduğu araç bu aracın yaklaşık 50 yıl gerisinde olup yakın çevremizde bazı istihbarat görevlisi ve elektronikçiler dahi araç teknolojisi hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değildir.

Aracın görünümü isteğe bağlı olarak tasarlanabilir; her tür araca uygulayabilme şansımız olduğu gibi, yoğun kablo ve cihazların montajı, geniş alanda çalışmanın konforu, uzun görevlerde elamanların rahat çalışıp konaklayabilmesi ve kamuflaj için önerimiz minibüs tarzı bir araçtır ki, gelişen teknoloji ve aracın güncellenmesinde bu elzem olacaktır.

Aracımızın 24 saat uydu ve internet bağlantısı olup gereken her şey düşünülmüştür. İçinde istihbarat için gerekli olabilecek her türlü araç olduğu gibi akla hayale gelmeyecek donanımlarda vardır."

ARAÇIN "AKLA HAYALE GELMEYECEK" ÖZELLİKLERİ

Aracın, ayrıntılarda belirtildiği gibi "akla hayale gelmeyecek" özellikleri resimleriyle birlikte tek tek sıralanıyor:

-Ev iş yeri gibi sabit telefonları dinleme özelliği

-Cep dinleme özelliği

-İnternal ve external kamera(her yere dönebilen)

-Sadece belli bir yönü ve kişileri dinlemeye yönelik tasarlanmış casus dinleme cihazlar

-Yerleştirebileceğimiz verici devresine sahip çok ufak kamera sistemleriyle gözlem ve kayıt yapabilme yeteneği

-İnfrared (Kızılötesi) gece görüş sisteme (Ayrıca İnfrared aydınlatma sistemi)

-Lazer teknolojisi kullanılarak hiçbir ek cihaz kullanmadan 800 metreden hassas dinleme ve kayıt yapabilme imkanı

-Ev-iş yeri gibi telefonların dinlenmesinde otomatik. Kayıt yapıp programlanan saatte hattı kesip bizim belirlediğimiz bir numaraya kayıt yollayabilme özelliği

-GPS teknolojisi ile aracın tam mevkiini veya tam koordinatlarını hatasız tespit edebilme imkanı

-Profesyonel maket bir araç üzerine yerleştirilmiş kamera ve dinleme cihazlarıyla insanın yakalamayacağı bölgelerde bile dinleme ve gözleme imkanı.

(ANKA)