kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya Tiflis'i ateşkese uymamakla suçluyor

Yeni Haber
Rus savaş uçakları Gürcü topraklarına bu sabah yeni saldırı düzenleyerek Tiflis'i Güney Osetya çevresinde ateşkese uymamakla suçlarken, Gürcistan güçlerinin de Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi vurduğu haber verildi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Rus jetlerinin Gürcistan'ın başkenti Tiflis'in çevresindeki bir askeri üs ve radar tesislerini vurduğunu, ayrıca Karadeniz kıyısındaki liman kenti Poti'yi hedef aldığını kaydetti.

Rus bombardımanında can kaybı olmadığını belirten sözcü, Rus tanklarının Güney Osetya yakınındaki Gori kentine doğru ilerlemeye çalıştığını, ancak Gürcü güçleri tarafından püskürtüldüğünü de söyledi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Rus savaş uçaklarının dün gece Tiflis uluslararası havaalanının radarlarını da bombaladığını bildirdi. Bakanlık, hafif hasar meydana gelen havaalanındaki faaliyetlerin devam ettiğini kaydetti.

Rusya'nın sabah erken saatlerdeki saldırısının yol açtığı patlamaların seslerinin Tiflis'in merkezinden duyulduğu haber verildi.

Rus İnterfaks ajansı da Gürcistan güçlerinin sabah erken saatlerde Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi vurduğunu, saldırıda 3 Rus barış gücü askerinin öldüğünü duyurdu.

Ajans, yerel yetkililere dayanarak verdiği haberde, Gürcü güçlerinin saldırısında 18 Rus askerinin de yaralandığını kaydetti.

Tshinvali'deki bir Reuters muhabiri, sabah erken saatlerde bombardıman seslerinin duyulduğunu ve yerel güçlerin saldırıda ölen ve yaralananlar olduğunu söylediğini bildirdi.

Gürcü güçlerinin bombardımanında ölen ya da yaralananlara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

-AVRUPALI TEMSİLCİ BÖLGEDE-

Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, dün geç saatlerde vardığı Tiflis'te Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Şaakaşvili ile görüştü.

Bölgede dört gündür süren savaşta en üst düzey diplomatik girişim olarak nitelenen Kouchner'in temaslarına bugün de Moskova'da devam etmesi bekleniyor.

Kouchner, Şaakaşvili ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, görüşmelerde önceliğinin ''askerlerin kontrollü geri çekilmesi'' olduğunu söyledi ve ''Masaya dönmek, müzakereler, barış görüşmeleri, siyasi bir çözüm... Bunları söylemek kolay, yapmak zor'' diye konuştu.

Askerleri ABD tarafından eğitilen Gürcistan, Cuma günü, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'nın kontrolünü yeniden sağlamak amacıyla saldırı başlatmıştı. Bölgeyle yakın ilişkiler geliştiren ve bölge halkının çoğuna Rus pasaportu veren Rusya da Gürcü askerlerine karşı saldırıya geçmişti.

Rus güçlerinin ağır bombardımanının ardından dün Gürcistan güçleri, Rusya'nın desteklediği ayrılıkçı Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'den çekilmişti. Gürcistan ardından ateşkes ilan etmişti.

Halen Tshinvali'nin kontrolünü elinde tutan Rusya, Gürcistan'ın koşulsuz olarak bölgeden çekilmesini istiyor.

Çatışmaların başlamasından üç gün sonra Tshinvali'nin kontrolünü ele geçiren Rusya, ''insani felaket'' olarak nitelediği Gürcü saldırılarında 2 bin sivilin öldüğünü, binlercesinin evsiz kaldığını söylüyor. Bölge genelinde ölen ve yaralananların sayısı henüz bağımsızlık kaynaklarca doğrulanmadı.

Bir Gürcü hükümet kaynağı da dün çoğu Rusya'nın Gürcistan'ın içine düzenlediği bombardımanlarda 130 Gürcü sivil ile askeri personelin öldüğünü, 1165 kişinin yaralandığını söyledi. Rusya ise sivil hedefleri vurmadığını savunuyor.

AA