kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gürcü ordusuna ABD'li uzmanlardan yardım

Yeni Haber
Rus basını, Gürcistan'ın tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki operasyonlarının ardından gelişen Rusya-Gürcistan çatışmasıyla ilgili haberlerinde, Gürcistan'ın saldırılarına Amerikan askerlerinin de katılıp katılmadığı sorusunu gündeme getirdi.

İngiliz The Sunday Times gazetesinin Gürcistan'da başta ABD ve İngiltere olmak üzere NATO ülkelerinden yüzlerce askeri danışman bulunduğu ve Gürcistan'da bulunan 200 Pentagon uzmanının Gürcü birliklerini savaşa hazırladığı iddiasını ön plana çıkaran Rus Vesti televizyonu, Güney Osetya yönetiminin öldürülen Gürcü askerler arasında siyahilerin de bulunduğu ve bunların ABD'nin gönderdiği eğitmenler olabileceği yönündeki açıklamalarına dikkati çekti.

İzvestiya gazetesi de ''Rus ordusu Güney Osetya'ya neden girdi?'' başlığıyla yayımladığı haberde, şunları kaydetti:

''Rus barış gücü askerleri taraflardan birini barışa zorlayarak yalnızca sorumluluklarını yerine getiriyor. Bu hakkı onlara BM tanıyor. Rus askerleri, sorunun çözümünde uygulayacağı metot ve kaynakları seçme konusunda bir kısıtlamaya tabi değil. Güney Osetya'daki istila başlamadan önce Gürcü birlikleri Rus barış gücü karşısında kısa süreli üstünlük yakaladı. İşte bu yüzden Rusya barış gücüne destek göndermek zorunda kaldı.''

Nezavisimaya gazetesi de bazı askeri uzmanların değerlendirmelerine yer verdiği haberde, çatışmalar öncesinde Rusya'yı Gürcistan'ın Güney Osetya sınırına yaptığı yığınak konusunda ''uyumakla'' suçlayan eski Rus Savunma Bakanı Pavel Gareçev'in Rusya'nın son müdahalesini takdirle karşıladığını kaydetti.

Rusya eski Genelkurmay Başkanı Mihail Moiseyev de gazeteye yaptığı açıklamada, Gürcü ordusuna ait üslerin ''mecburen'' vurulduğunu belirterek, ''Saldırıları azaltmanın ve cephe gerisini desteklemenin başka bir yolu yok. Eğer Gürcistan Güney Osetya halkını Gürcistan halkının parçası sayıyorsa, nasıl oluyor da kendi halkını öldürebiliyor? Bu, soykırımdan başka şekilde adlandırılamaz'' dedi.

Nezavisimaya'da yer alan başka bir haberde, olayların Gürcistan'ın planladığı şekilde gelişmediği belirtilerek, ''ABD Gürcistan'a askeri yardım konusunda ağırdan alıyor ve (Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail) Saakaşvili kendini zorda hissediyor. Öte yandan, Amerikalı analistlerin çoğu, eğer Gürcistan'ı İran'a değişmek gerekirse, ABD'nin Gürcistan'ı tercih edeceği konusunda hemfikir. Çünkü Tahran'ın nükleer kibiri, Beyaz Saray'ı Gürcistan'ın jeopolitik kibirinden daha çok endişelendiriyor'' ifadelerine yer verildi.

Vremya Novestey gazetesi, taraflar arasında devam eden ''enformasyon savaşının'' ilerleyen zamanlarda daha da artacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Saakaşvili geri dönüşü olmayan bir yola girdi. Dünyayı Gürcistan'ın Rusya'nın baskısının kurbanı olduğuna inandırmak zorunda. Hem askeri, hem politik, her türlü provokasyon beklenebilir. Bu arada, Tiflis'in NATO üyeliği rafa kaldırılmadı. Gürcistan'ın NATO'ya alınmasını isteyen taraflar çok sansasyonel bir kampanya yürütecek. Rusya, Saakaşvili'nin propaganda imkanlarını en aza indirmek için, çok tutarlı ve ölçülü olmalı.''

GÜNEY OSETYA LİDERİ KOKOETİ: ''ÖLDÜRÜLEN GÜRCÜ ASKERLERİ ARASINDA 2 SİYAH TENLİ VAR''

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya'nın lideri Eduard Kokoeti, Tshinvali'ye saldıran Gürcü birlikleri arasında yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğunu ileri sürdü.

Kokoeti, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın kendilerine yönelik saldırısında Ukrayna ve Baltık ülkelerinin (Letonya, Estonya, Litvanya) yanı sıra başka ülke vatandaşlarının da yer aldığını söyledi.

Başkent Tshinvali'deki çatışmaların ardından Baltık ülkeleri ve Ukrayna vatandaşı bazı askerlerin cesedini bulduklarını belirten Kokoeti, ''Daha sonra 12 no'lu okulun yakınındaki çatışmada birkaç siyahi adamın cesedinin bulunduğu bilgisi de verildi'' diye konuştu.

Kokoeti, Tshinvali'de Gürcü birlikleriyle çıkan çatışmalarda, üzerinde Gürcü üniforması bulunan Asya kökenli oldukları anlaşılan çekik gözlü kişilerin cesetlerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Rusya'nın Güney Osetya temsilcisi Dimitriy Medoyev de İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonuna yaptığı açıklamada, Tshinvali'deki manzaranın ''çok korkunç'' olduğunu belirterek, ''Kent, devrilen ağaçlar, kesilen enerji hatları ve tüm sokaklarda yanan Gürcü tankları görüntüsüyle İkinci Dünya Savaşı'ndaki Stalingrad'ı andırıyor. Kentin her yerinde Gürcü askerlerinin yerde uzanan ölü bedenleri bulunuyor'' ifadelerini kullandı.

Kokoeti'nin Güney Osetya'ya saldıran Gürcü güçleri arasında yabancı askerlerin de bulunduğu iddiasını teyit eden Medoyev, ''Dünkü saldırıda ilerleyen tankların personeli, görünüşe bakılırsa Ukraynalıydı. Bugün kimliği tespit edilemeyen iki ölü kişinin tenleri siyahtı. Bunlar muhtemelen Amerikalı, ama bunu şu anda kesin olarak söyleyemeyiz. Özel testlerin ardından bu konuda resmi bir açıklama yapabileceğiz'' dedi.

AA