kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Kafkas Birliği kuralım

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kafkasya'da yaşanan gerginlikle ilgili olarak "Balkanlarda olduğu gibi bir Kafkas ittifakı gibi veya Kafkaslar ittifakı gibi bir çalışma içerisine girebiliriz" diye konuştu.

Ayrıca Erdoğan Türkiye'nin Gürcistan'a silah satışı yapması yönündeki eleştirileri doğru bulmadığını belirterek, "Dünyada tüm ülkeler ürettiklerini başka ülkelere satarlar" diyerek yorumladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay 1. Başkanı Hasan Gerçeker'i ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin Kafkasya'da yaşanan çatışmalarda Türkiye'nin sattığı silahların da kullanıldığı yönündeki eleştirileri hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan, çatışmaların ikinci gününde Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüştüğünü söyledi. Silah satmak noktasında, her ülkenin "bu tür şeyler" yaptığını söyleyen Erdoğan. "Rusya Federasyonu da silah satıyor, bizim de var. anormal birşey değil. Dünyada tüm ülkeler ürettiklerini başka ülkelere satarlar. Bunların içinde her ülke vardır. Bizim de değişik ülkelere, hafif silahtan ağır silahlara, zırhlı araçlara kadar satışımız var.

Biz de silahlarımızı nerelerden temin ediyoruz, başka ülkelerden temin ediyoruz. Rusya'dan da temin ediyoruz. Bunu temin etmek ve satmak suçsa, bence yanlış bir düşüncedir, davranıştır. Tüm ülkeler kendini savunmak durumundadır. Üretemiyorsa bunu tedarik etmek, temin etmek durumundadır" dedi.

"BÖLGE HASSA BÖLGE BARIŞIN EGEMEN OLMASI LAZIM"

Yaşanan olayların kaygı verici olduğunu ifade erden Erdoğan, "ilk günden itibaren yaptığımız açıklama ateşkesin bir an önce sağlanıp diplomatik yoldan görüşmelerin devam etmesidir. Biz bunu taraflara bildirdik. Söyledik. Ve yine şu anda da aynı düşünceyi paylaşıyorum. Sayın Putin'le görüşmek için düşüncem var. Arayacağım kendisini ve kendisiyle de bu konuları görüşeceğim. Çünkü bölge hassas bölge ve bu bölgede barışın egemenliği için ateşkesle birlikte, barışçı diplomasiyi geliştirmektir ve barışçı diplomasinin gereği neyse bunları yapmaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin petrol boru hattının bombalanması ve Gürcistan'da patlak eren savaşın, Türkiye'ye olan petrol akışının önünde engel olma amacı taşıyıp taşımadığını sorması üzerine ise, durumu bu şekilde düşünmek istemediği yanıtını verdi. Erdoğan, "Bunu böyle düşünmek istemem. Ama bizim, Balkanlarda olduğu gibi bir Kafkas ittifakı gibi veya Kafkaslar ittifakı gibi bir çalışma içerisine girebiliriz. Burada Türkiye olarak rol alabiliriz. Burada ilgili ülkeler ile beraber olgunlaştırmak ve BM başta olmak üzere ki bugün Ban Ki-moon'u bunun için arayacağım. Bu konuları kendileri ile müzakere edebiliriz. ABD ve AB üyesi ülkeler ile hep birlikte Kafkaslar ittifakı için adım atarsak, Kafkaslarda da barışa zemin hazırlayabiliriz. Rusya da bu ittifak içinde bulunması lazım" diye konuştu.

ULAŞTIRMA BAKANI ERZİNCAN'A GİDİYOR

Erdoğan, Erzincan'da yaşanan olay sonrasında 9 askerin şehit edilmesinin hatırlatılması üzerine olayın daha yeni olduğunu ve gerekli görüşmelerin yapılacağı cevabını verdi. Erdoğan, "Ulaştırma bakanım da şu anda Erzincan'a gidiyor. Genelkurmay Başkanı ile biraz sonra görüşeceğim. Ayrıca müzakere edeceğiz" dedi.

Gazetecilerin, Yargıtay 1. Başkanı Gerçeker'i ziyaretinin amacını sorması üzerine Erdoğan, iade-i ziyaret amacı taşıdığı ve ziyaretin "anlamlı ve gayet güzel" geçtiği söyledi.

(ANKA)