kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bebek ölümü nedeni: YÖK hemşire vermedi

ESRA TÜZÜN - SAĞLIK EDİTÖRÜ
Bebek ölümlerini hemşire yetersizliğiyle açıklayan Sağlık Bakanı Akdağ, "YÖK'e bildirdik. Ama derdimizi anlatamadık. Yeni yeni kontenjan artırıyorlar" dedi..
Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde meydana gelen bebek ölümlerinin ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ SABAH'a konuştu. Kendisi de çocuk doktoru olan bakan, son bir haftadır kendisine bu yönde yöneltilen tüm eleştirileri tek tek yanıtladı. Altı çocuk babası olan Bakan Recep Akdağ, Türkiye'nin içini buran bebek ölümleriyle ilgili soruları yanıtladı:

* Bebek ölümlerinde ihmal mi var?
Bilimsel yetkililerin sonuçlarını görmeden önce yorum yapmayı çok doğru bulmuyorum. Çünkü orada çalışan arkadaşlara yargısız infaz olur. Ama asıl problemin kaynağı nedir, bulunması lazım. Türkiye'de Avrupa ülkelerinden beş kat daha az hemşire var. Hem doktor sayımız, hem hemşire sayımız çok yetersiz. Problemin çözümünde bu yatıyor.

'HEMŞİRE AKTARACAĞIZ'
* Zekai Tahir Burak Hastanesi, 'Biz artık kapasitemizi aştık, hemşirelerimiz yetmiyor' diye size bildirimde bulundu mu?
Sağlık Müdürlüğü'ne bulunmuş olabilirler. Ama bir gerçek var ki, bakanlığın elindeki hemşire sayısı çok yetersiz. Bunu bildirmiş olabilirler ama hemşire bulamıyoruz. Bunu YÖK'e bildirdik. Ama derdimizi anlatamadık. Yeni yeni kontenjanı artırıyorlar. O kadar işsiz genç var, bu alanda büyük ihtiyaç var. Bu sayının artması lazım.

* Hâlâ hemşire eksikliği devam ediyor. Ya bu olay tekrarlanırsa?
Yoğun bakımlarda, yenidoğan bölümlerinde hemşire sayımızı artırmaya çalışacağız. Buralara başka yerlerden hemşire aktaracağız.

* Erken doğan bebekler, tüp bebek uygulaması yüzünden mi arttı? Tüp bebeğe 'altyapı çalışması yapılmadan izin verildiği' söyleniyor.
Bana gelen ilk bilgiler, tüp bebek konusunda aşırı talebin ve aşırı uygulamanın Türkiye'de erken doğum, düşük kilolu doğum, çoklu doğum sayısını artırdığını gösteriyor. Tedbirler alacağız. Arkadaşlara talimat verdim, tüp bebek merkezlerine yenidoğan merkezi zorunluluğu getireceğiz.