kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Korkunç Doktor

Derleyen: Selen Çalık
Buffy ve Angel dizilerinin yaratıcısı Joss Whedon'un yeni projesi Dr. Horrible's Sing-Along Blog büyük ilgi görüyor. Bu üç bölümlük 'trajikomik' müzikalin en ilginç yanı, sadece internette yayınlanması..
Televizyonda yayınlandığı dönemde büyük ilgi toplayan Buffy the Vampire Slayer ve Angel dizilerinin yapımcısı Joss Whedon ilginç bir projeyle sevenlerinin karşısına çıktı: Dr. Horrible's Sing-Along Blog. Whedon'ın toplam 43 dakika süren yeni dizisi, efsanevi 'kötüler cemaatine' dahil olabilmek için her seferinde başarısızlığa uğrasa da eylemlerini ısrarla sürdüren Dr. Horrible lakaplı bir antikahramanın hikâyesini anlatan üç bölümlük 'trajikomik' bir müzikal. Vampir avcısı sevenlerin rahatlıkla hatırlayacağı gibi Buffy the Vampire Slayer'ın de bir bölümü müzikal olarak çevrilmişti. Bu diziyi benzerlerinden ayıran en önemli noktaysa yalnızca internette yayınlanmak için hazırlanmış oluşu. Joss, Jed ve Zack Whedon kardeşler; gördüğü yoğun ilgiden yayınlandığı internet sitesini çökme tehlikesiyle karşı karşıya getiren Dr. Horrible'ı yaratma fikrine Amerika'daki senaryo yazarları grevi esnasında kapılmışlar. Yaratıcılıklarını konuştururken bütçeyi de küçük tutabileceklerine inanan üçlünün zaman içinde mali planlarında ufak değişimler olsa da yaratıcılıklarından ödün vermedikleri kesin. Zaten online serideki amaç, hem farklı bir yöne gidilebileceğini göstermek hem de diziye getirilebilecek çeşitli kısıtlamalardan kurtulmak. Joss Whedon, televizyon stüdyolarıyla şimdiye kadar bir problem yaşamamış olsa da, son anda aklına gelen fikirleri bile kendi finanse ettiği eserine yansıtabilmekten memnun. Sırayla 15, 17 ve 19 Temmuz'da diziye ait web sitesinde gösterilen bölümleri artık bir bütün halinde izlemek mümkün, ama hâlâ yalnızca internet üzerinden. Yüksek çözünürlükle ve tam ekran olarak izleyebileceğiniz müzikale altyazı seçeneği de eklenmiş. Dizinin televizyon ekranlarına geçmemesi kararı alınmış, ama DVD ve soundtrack'inin yakın zamanda piyasaya çıkarılması gündemde. Dr. Horrible fanları resmi sitelerinde gelişmeleri sıcağı sıcağına takip ediyor, diziyle ilgili fotoğraf ve video'ları paylaşıyor ve web üzerinden alışveriş yapılabiliyorlar. Farklı tişört seçenekleri satışa sunulurken, Brenda Alvarado isimli bir hayranın diziden etkilenerek kahramanlara özel aromatik çaylar tasarladığı da biliniyor. Görülen o ki dizi, izleyenlerinin hayal gücünü tetiklemiş durumda.

SENARYO FACEBOOK'TA
İnsanların yine internet yoluyla açıkladığı izlenimlere bakılacak olursa senaryonun çok beğenildiği aşikâr. Neredeyse bütün senaryoyu alıntılar halinde Facebook da dahil olmak üzere pek çok internet sitesinde okumak mümkün. Zaten kısa süren serinin konusunu daha da kısaca şöyle özetlemek mümkün: 'Kötüler cemaatine' dahil olabilmek için yanıp tutuşan Dr. Horrible'ın bir yandan kendinden beklenenleri gerçekleştirmesi, yani etrafa kötülük saçması gerekirken, bir yandan da baş düşmanı Captain Hammer'a kaptırdığı platonik aşkını geri alması şarttır. Görüntüler Dr. Horrible'ın blog sayfasından alınmış numarası yapıldığından dizide kasten amatör bir hava var. Karakterler hayli karikatürize. Zaten esprilerle örülü senaryoda da bu hedeflenmiş. Açılış sahnesinde Dr. Horrible'ın kötü adam kahkahası atma denemeleriyle karşılaşan seyirci, doktorun azimli ama beceriksiz olduğunu daha ilk andan anlıyor. Cinayetten de haz etmediği çok geçmeden ortaya çıkan kötü adam, aynı derecede azimli ama kat kat daha egoist Captain Hammer'dan çoğu zaman daha iyi niyetli. İyi ve kötü rollerinin göründüğü gibi değil de Doktor'un da dediği üzere 'pasta gibi çok katmanlı' oluşu hikâyeye ironi katıyor. Başrollerde How I Met Your Mother dizisinden tanıdığımız Neil Patrick Harris (Dr. Horrible), Buffy the Vampire Slayer'dan Felicia Day (Penny) ve Desperate Housewives kadrosundan Nathan Fillion (Captain Hammer) var. Bu kadar üzerinde durduktan sonra okuyucuya önerilebilecek tek bir şey var, o da bu eğlenceli müzikale 43 dakika ayırması. Dizinin web sitesi: www.drhorrible.com