kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Gül'ün korumaları eğitimler sırasında, bir saldırı halinde saldırganı nasıl etkisiz hale getireceklerine ve Gül'ün bölgeden güvenli şekilde nasıl uzaklaştırılacağına dair farklı senaryolar üzerinde çalışıyorlar.

Çankaya'nın fedaileri

DUYGU GÜVENÇ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yenilenen 75 kişilik yakın koruma ekibi, özel bir eğitimden geçti. Çankaya Köşkü'nde tarihçi İlber Ortaylı'dan suikastlar tarihini dinleyen ekip, tiyatrocu Azer Aras'ın senaryolaştırdığı suikast eğitimini izledi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e olası suikast ihtimaline karşı yepyeni bir koruma ekibi oluşturuldu, sistem yenilendi. Çankaya ve Huber Köşkü ile Dışişleri Konutu'nda görev yapan ekip, 300 kişiden oluşuyor. Bunların 75'i yakın koruma ekibi ve 25'erli gruplar halinde çalışıyorlar. Bu ekip, altı yıldır Gül'ün sağ kolu olan Koruma Müdürü Osman Çangal'ın girişimiyle suikast eğitimi aldı, drama dersleri gördü. Biz de tiyatrocu Azer Aras'ın senaryolaştırdığı suikast eğitimini izleyip görüntüledik. Atış poligonundan drama derslerinin verildiği salonlara kadar koruma ekibinin en mahrem yerlerinde bulunduk. Aikidoda birinci dan kuşak sahibi olan polis memuru Mustafa Pektaş, koruma ekibini yazdığı senaryolarla eğitiyor. Bu eğitimde, bıçaklı veya silahlı bir saldırı anında Gül'ün nasıl kaçırılacağı, saldırganın silahının ve kendisinin nasıl etkisiz hale getirileceği öğretiliyor. Örneğin saldırganı gören koruma, "İşte polis," diyerek arkadaşlarını uyarıyor; iki kişi zanlının yanına gidiyor, namlu istikametini değiştirip bileğine güç uygulayarak kontrol altına alıyor. Diğer ekip Gül'ü tam tersi istikamete yönlendiriyor ve baş koruma Gül'ün kafasının ve bedeninin üzerine eğilerek kalkan görevi üstleniyor. Cumhurbaşkanının kaçırılması halinde saldırganın nasıl etkisiz hale getirileceği de aikido teknikleriyle öğretiliyor. Burada birinci ilke saldırganı sağ olarak ele geçirmek.

DUYGU KONTROLÜ
Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürü Çangal, "Bir intihar bombacısı önlenebilir mi?" sorusuna ise "Onu gözlerimizle yakalarız. Bunun için de dikkatimizi geliştirmemiz lazım. Göz temasıyla yakalandığında, planlandığından erken bombayı patlatır. Ancak böyle tehlikeyi uzak tutabilirsiniz," diyerek cevap veriyor. Eğitimlerde algı yeteneğinin geliştirilmesi için Tiyatrocu Çetin Azer Aras ilginç dersler veriyor. Korumalar, birbirini koklayarak, dokunarak, tat alma duyusuyla veya gözleri kapalı bir şekilde ekibini ayırt etmeyi öğreniyor. Saldırganı belirlemek için beden dili eğitimi de uygulamalı anlatılıyor ve bir saniye gibi kısa sürede koruma ekibinin bölgedeki insanların fotoğrafını çekmesi ve ayırt etmesi öğretiliyor. Yaratıcı drama derslerinde ekip ruhunu geliştirmek için sıra dışı bir aktivite de yapıldı. Öyle ki 10 kişilik ekip, 108 kiloluk bir polis memurunu işaret parmaklarıyla kaldırdı ve indirdi. Koruma ekibine her türlü duygu ve heyecanlarını kontrol etmeleri, arzularını bastırmaları için de özel eğitim veriliyor. Bu amaçla kimi zaman bir hayat kadını rolü oynanıyor kimi zaman da para ile tavlama yöntemlerine karşı durmaları öğretiliyor. Böylece ekibe dışardan sızmanın önlenmesi hedefleniyor. Koruma ekibi görev yerlerinde birbirlerini fark etmek için de özel rozet kullanıyor. Tehlike anında bir kalabalık olursa, polisler birbirlerini kuşandıkları simgesel eşyalarla tanıyor. Gül'ün yakın korumasını 25 kişilik bir ekip üstleniyor. Bu ekip çemberin içerisine dışarıdan kimseyi sokmuyor.

TRT SPİKERİNDEN DERS
Koruma ekibine pratik eğitimin yanı sıra protokol, kanun ve hukuk, diksiyon, iletişim, insan hakları, tiyatro gibi teorik eğitimler de veriliyor. Korumalar diksiyon dersini TRT spikeri Nevin Agiç'ten, iletişim dersini ise Prof. Dr. Üstün Dökmen'den aldılar. Prof. Dr. İlber Ortaylı da dünya suikastlar tarihiyle ilgili bilgilerini paylaştı. Ortaylı, ABD eski Başkanı Reagen gibi liderlere yönelik saldırıları görüntülü anlatırken, korumalara o anki toplumun psikolojisi, suikasta iten nedenleri de tarihi olgularla anlattı. Tiyatrocu Aras, korumaların karşılaşabilecekleri saldırı, küfür ve hakaretlerin kişisel olmayacağını belirtti. Bunun için gazeteci, vatandaş, gaspçı, şoför kimliklerinde rol değişimi yöntemiyle sinir egzersizleri yaptırdı, sinirlerini kontrol etmelerini öğretti. Gül'ün koruma kalkanına bomba uzmanı dedektör köpekler de eklendi. Köşkün kadroluları arasında artık Cankız ile Sıhhiye çok katlı otoparkında bomba bulan Cankız ve Rocky adlı köpekler de yer alıyor. Bu köpekler Gül'ün geçeceği tüm mekânlarda önceden harekete geçiyor, kontrol yapıyor.

KONVOYU DA DEĞİŞTİ
Çankaya Köşkü'nde göreve başladıktan sonra bir dizi değişime imza atan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül artık sade bir konvoy ile korunuyor. Gül'ün konvoyunda iki jammer (çevredeki sinyalleri kesen) ve sadece yedi araç bulunuyor. Araç konvoyundaki sadeleşmenin ardından önce tüm araçlar tek renge dönüştürüldü ve siyah tercih edildi. Böylece VIP aracının önündeki arabayı S-1 olarak kodlayan koruma ekibi, bu araca çok güçlü jammerlarla donattı. VIP aracının sağ ve sol yanına yerleştirilen artçı S-2 ve S-3 ciplerin yenilerinin kısa süre içinde gelmesi beklenirken yine jammer yüklü bir zırhlı araç ile ambulans ve polis ekip arabası da konvoyda yer aldı. Gül'ün konvoyunun sadece yedi araçtan oluşması sağlandı. Gül'ün ekibi havadan gelecek saldırılara karşı da özel olarak eğitildi. Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürü Osman Çangal, bu konuda "Büyük konvoy bizim için dezavantaj. Mesela ABD'de tek sıra çizgi izleniyor ama bizde trafik buna imkân vermiyor. ABD'de araca insan saldırmaz, arabaya koşmaz," diyor. Çangal bu amaçla tek çizgi yerine yola yayılan bir konvoy düzenini tercih ettiklerini belirtiyor.
Haberin fotoğrafları