kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Microsoft CEO'su Steve Ballmer ve Bill Gates.

Microsoft yeni Windows'u ne zaman açacak?

KAYA GENÇ
Vista'nın yarattığı hayal kırıklığından sonra Microsoft yeni işletim sistemi Windows 7 ile kaybettiği prestijini yeniden elde etme arzusunda. Bu sistem gelecek yıl piyasaya çıkacak..
Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemlerine imza atan Microsoft şirketi (www.microsoft.com) Vienna kod adlı yeni işletim sistemi Windows 7'nin çalışmalarına hız verdi. İlk başta Blackcomb ismiyle anılan ve Vista'dan sonraki Windows sürümü olması planlanan Windows 7'nin çıkış tarihi ise yaz başından itibaren çok tartışılan bir konu haline geldi. Her şey 27 Mayıs'ta Microsoft CEO'su Steve Ballmer'la bir konferansa katılan Bill Gates'in sözleriyle başladı. Bilgisayar endüstrisinin önde gelen yöneticilerine hakkında henüz çok az şey bilinen Windows 7 hakkında bilgi vermeyi kabul eden ikili, öncelikle Windows Vista'ya yöneltilen eleştirilere hiç katılmadıklarını, 150 milyondan fazla Vista sattıklarını ve sonuçtan memnun olduklarını söylediler.

DOKUNMATİK WINDOWS
Windows 7, dokunmatik ekranlar için pek çok yenilik getiriyor. Tıpkı iPhone'un ekranın konumunu algılama özellikleri gibi Windows 7 de yükselen dokunmatik ekran trendini destekleyecek özelliklere sahip olacak. Yeni fotoğraf görüntüleme ve harita programları, ilk aşamada bu teknolojiden faydalanacak. Ballmer ve Gates söyleşinin bu noktasında Windows 7'nin çıkışı için hazırlanan takvimde bir aksama olmadığını, Vista'nın çıkışından üç yıl sonra yeni işletim sistemini piyasaya sürebileceklerini söyledi. Bunun üzerine Microsoft'un önde gelen isimlerini sıkıştıran ve konuyu açıklığa kavuşturmaya çalışan gazeteciler, Windows 7'nin 2009 sonunda hazır olacağını, ancak satışların 2010 başında başlayacağını öğrendi. ZDNet yazarı Mary-Jo Foley, "Windows 7 Anti-Vista mı olacak?" başlıklı yazısında "Vista'nın çıkışının birinci yılı kutlanırken teknoloji meraklıları Vista'dan değil, Windows 7'den bahsetmek istiyor," diyor. Programın Milestone 1 başlıklı beta sürümünü inceleyen yazılım uzmanları, Foley'e göre yeni Windows'un Vista'nın antitezi olması için dua ediyor. Yeni Windows'un zamanında çıkmasını, yeni ve lüzumsuz özelliklerle şişirilmemesi ve Vista'dan daha hızlı olması isteniyor. Windows 7, Vista kadar 'büyük' yenilikler getirmeyecek, yani sürücü ve görüntü teknolojilerinde temel değişiklikler olmayacak. Microsoft'un internet hizmetlerini birleştiren sitesi Windows Live'la Windows 7 arasında entegrasyon sağlanacak. Bu arada Apple'ın her fırsatta dalga geçtiği ve reklam kampanyalarıyla 'zekilere değil, aptallara göre' olduğu düşüncesini yaydığı Windows, Vista'nın imajını düzeltmek için başlattığı yeni kampanyası için 300 milyon dolardan fazla para harcayacak. Crispin Porter + Bogusky (www.cpbgroup.com) şirketiyle anlaşan Microsoft, Volkswagen ve Coca Cola için yaptığı 'imaj yenileme' çalışmalarıyla tanınan şirketin yaratıcılığını kullanarak Microsoft kullanıcılarının da Apple'ınkiler gibi cool olduğu düşüncesini yaratmayı istiyor.
Haberin fotoğrafları