kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Boğaz'da 'Evet' demek 244 bin YTL

FATİH ATALAY
Yazın, Boğaz kıyısında yapılan bir düğüne ortalama 400 davetli katılıyor. Düğünün gelinlikten, peçeteliğe kadar her kaleminin masrafı toplamda 244 bin YTL'yi buluyor..
Yazın gelmesini bekleyen çiftler haftalar hatta aylar önceden hazırlıklarına başladıkları düğünlerle 'hayatlarını birleştiriyor'. Çiftler düğün organizasyonlarını deyim yerindeyse bir 'sektör' haline getirmiş durumda. Peçetelikten davetiyeye, gelinlikten maket pastaya kadar alınması gereken onlarca kalemin bulunduğu liste 'küçük bir servete' mal olabiliyor.

SÜSLEME FATURAYI KABARTIYOR
Düğün organizasyonu isteklere göre farklılıklar gösteriyor. Örneğin, Boğaz kıyısında yapılan düğünler ele alındığında, 244 bin YTL'lik masraftan söz edilebiliyor. Bu düğünlere en az 100, en fazla ise 1000 kişi katılıyor. Fakat ortalama bir düğün 400 davetliden oluşuyor. Düğün faturasını en çok kabartan kalemlerin başında da süsleme geliyor. Birçok ayrıntının bulunduğu süsleme işinde gelin ve damadın talebine göre düğüne katılacak kişi başına 10 YTL'den 200 YTL'ye kadar fiyat çıkabiliyor. Bu rakam aralığı da bir düğünün isteklere göre tutarının ne kadar artabileceği yönünde en iyi fikri veriyor. Düğün masrafları arasında en yüksek masrafı mekâna ödenecek tutar alıyor. Mekânlar düğün sahiplerine kişi başı bir fiyat çıkartıyor. Bu fiyatın içinde sadece yemek, bazılarında ise pasta da yer alıyor. Türkiye'de kişi başı en yüksek tutarı Kuruçeşme'de bulunan Les Ottomans istiyor. Otel, düğünler için kişi başı 200 dolar talep ederken, Çırağan Kempinski 185, Four Seasons Bosphorus 180, Swissotel 155 ve Sait Halim Paşa Yalısı 150 dolar istiyor. Bir düğüne 400 davetlinin geldiği varsayılırsa lüks bir düğünde davet sahibi en azından 60 bin doları mekâna veriyor. Fiyatın içine garsonlara verilen bahşişler dahil değil. Davet sahibi düğünden sonra mekana verilen toplam tutarın yaklaşık yüzde 10'unu bahşiş olarak bırakıyor.

6 BİN YTL'YE ÖZEL DAMATLIK
Gelinlerin masraflarıyla kıyaslayınca damatlar 'mütevazı' kalsa da damatlıkların fiyatları da 500 YTL'den başlayıp, 6 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Sedat Doğan, "Tween'den alınan özel tasarım bir damatlığın fiyatı 500-1500 YTL arasındadır. Ama Gianfranco Ferre veya Calvin Klein'dan alacağınız bir damatlığın fiyatı 3-6 bin YTL arasında değişir. Jerry Stolwuk'un yaptığı damat tıraşı ise 300-400 YTL'ye mal oluyor" diye konuştu. Akmerkez'deki MOS 140 YTL'ye damat tıraşı yaparken, Erdem Kıramer'de bu fiyat 150 YTL'ye kadar çıkıyor.
Haberin fotoğrafları