kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
RAHŞAN GÜLŞAN

'Desdere'nin fikri Ata Demirer'e ait!

Çok kesin yazıyorum çünkü çok eminim. Önceki gün Peker Açıkalın'ın yeni filminin detayları açıklandı. 'Destere' adını taşıyan film, meşhur korku filmi serisi 'Testere'nin komedi versiyonu olacakmış. Filmde testereli bir katilin Trakya'nın bir köyünde yarattığı terör, komedi tadında anlatılacakmış. Tam da burada Ata Demirer Show devreye giriyor. Ata, yaklaşık iki yıldır tek kişilik gösterisinde 'Testere filmi Muğla yöresinde geçse ne olurdu' gibi bir hikâye anlatıyor.

KURBANLA KONUŞUYOR
Demirer, bu hikayeyi anlatacağı zaman sahnede ışıklar kıpkırmızı oluyor. Kafasına da bir kasket atıyor ve cani ruhlu Muğlalı 'Sıliman emmi' kılığına giriyor ve kurbanı ile konuşmaya başlıyor. Bu bölüm Ata'nın gösterisinin en eğlenceli ve yaratıcı bölümlerinden biriydi. Öyle çok izledim ki, replikler bile ezberimde neredeyse: "Bağırma len, gimseler duymas seni gari. Gaffana bi dene çakkal gabanı takıvidim, anahtarı da müsait bi yire sakladım. Anahtarı bulusen kurtuluvircen. Bunu bana niye yapiyon Sıliman emmi diye sorarsan, hayatın gıymatini bilmiyon gari. Hadi ben darlaya gidiyom. Gurtuldun gurtuldun, yoksa yedi imam alamaz seni elimden..."

CİDDİ BİR ESİNLENME
Bence 'Desdere' işinde ciddi bir durum söz konusu. Zaten Peker'i en önce seri katil kılıklı bir karakter olarak oynatmak da Gülse Birsel'in fikriydi. Bu duruma esinlenme mi diyeceğiz bilmiyorum. Ama sinema piyasasında çok ciddi bir 'esinlenme' durumu var. İnsanlar akıllarına bir fikir gelince ya da bir senaryo yazınca ödleri kopuyor birileri duyup kendilerinden önce çekiverecek diye... Geçen hafta Milliyet Cafe ekinde Asu Maro, Bahadır Karataş'ın çektiği 'Usta' filminin senaryosunun Ayfer Tunç'a ait olduğunu ama Ayfer Tunç'un adının yazar olarak söylenmemesini tuhaf bulduğunu yazdı. Sinema çevrelerinin heyecanla beklediği bir film için çok ilginç bir iddia. Tabii filmin Eurimages desteği ile çekiliyor olması ve Eurimages'in bir filme destek vermek için mutlaka yazarla kontrat istediğini biliyorum. Ama iddialar çok ilginç. Ve sinema dünyamızdaki fikri hırsızlıkların artık tadının kaçtığını düşünüyorum.