kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Minik bebeklere çok ağır faturalar

ESRA TÜZÜN
Erken doğan bebeklerin hastane faturaları aileleri yıkıma uğratıyor. Özel sigortalar bu bebekleri reddediyor. Yasal düzenleme şart..
Erken doğumlar patladığı için minicik dünyaya gelen bebekleri yaşatmak ailelere son derece ağır faturalara mal oluyor. Parmak bebeklerin yalnızca kuvöz maliyeti 20 bin YTL'den başlıyor, 60 bin YTL'ye kadar yükseliyor. Bebeklerin bir yıllık sağlık harcaması ise ailelere evlerini sattırıyor, krediyle borçlanmalarına neden oluyor. Özel sigortalar 'hasarlı araba' sınıfına soktukları bebekleri asla sigortalamıyor. Devlet hastanelerinde ölüm kalım çizgisindeki bu bebeklere bakacak imkânlar son derece kısıtlı. Hastaneler kapasitelerini aştığı için bebeklerin üst üste yattığını itiraf ediyorlar. Art arda gelen bebek ölümlerinin nedeni olarak, altı bebeğe bir hemşirenin bakması bile gösteriliyor.

SİGORTALANAMIYORLAR
Türkiye'de bu bebeklerin çok daha iyi bakıldığı özel hastaneler var. Ancak buralarda bebekleri yaşatma faturası çok ağır. Anne babanın özel sigortası bulunsa bile bebek bu sigortadan yararlanamıyor. Hastane faturaları aileleri iflas aşamasına bile getirebiliyor. Aileler bir yandan minik bebeklerini yaşatmak için gözyaşı dökerken, aynı zamanda her gün büyüyen hastane faturası için para bulma peşine düşüyor.

SONAY ÖNCÜ OLDU
Kamuoyunda bu konuya dikkatleri çeviren ilk olay, televizyoncu Sonay Dikkaya'nın başına gelendi. Bebeği 29 haftalıkken doğan Sonay Dikkaya, 68 bin YTL'lik bir faturayla karşılaştı. Dikkaya, yalnızca 680 gram ve 30 santim olarak dünyaya gelen bebeğini yaşatmak için savaş verirken, isyan etti. Sonay Dikkaya, üç ay süreyle yoğun bakım dönemi de yaşadı. Dikkaya, ailelerin hastane faturalarını ödemesinin ne kadar zor olduğunu anlattı. Dikkaya'nın yaşadıklarını her yıl Türkiye'de yüz bine yakın aile yaşıyordu. Onlara destek olmak için prematüre bebek aileleri bir araya gelip "El Bebek Gül Bebek Derneği"ni kurdu.

AVUKAT ÇALIŞIYOR
Prematüre bebek sahibi oldukları için tüm birikimlerini kaybeden ailelere destek vermeyi amaçlayan El Bebek Gül Bebek Derneği, bu ailelere yardım için her yönden mücadele ediyor. Derneğin avukatı Müşerrev Pehlivan Seko, ailelerin yasal haklara kavuşması için çalışıyor. Seko, "Yurtdışında sağlık sigortaları bebeklerin bakım paralarını ödüyor. Bu sistemi Türkiye'ye getirmek için yasal düzenleme yapılması lazım. Aileler yalnız bırakılmamalı. Bu konuda ailelere destek olacağız" diyor.

Bebek  Ölümleri dosyası tıklayınız