kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Sigara kullanımı işyerleri için en büyük risklerden biridir!

5727 sayılı yasa nedeniyle, işhanları gibi işletmelerde geçtiğimiz mayıs ayından beri sigara içilemiyor. Bu durum; iş verimini düşürmüyor mu sizce? Bu uygulama hatalı mı? Mustafa K./İstanbul

Sigara içilmemesi değil, sigara kullanımı işyerlerine zarar vermektedir. Günümüz dünyasında şirketler, işyerinde sigara içilmesini ve çalışanlarının sigara kullanımını yasaklamaktadır. Bu; sigaraya karşı duygusal tepkilerden değil, aşağıda sıralanan rasyonel gerekçelerden kaynaklanmaktadır. Öncelikle; sigara, işyeri yangınlarının yarıdan fazlasından sorumludur. İşyerinizde sigara içilmesine izin veriyorsanız, her gece yatağa girerken bir telefonla uyanmaya ve işyerinizin yandığını duymaya kendinizi hazırlamalısınız.

GERGİNLİK YARATIR!
Müşterileriniz işyerinize adım attıklarında kendilerini karşılayan sigara kokusu, bir an önce orayı terk etmeleri için bilinçaltlarına verilen çok güçlü bir mesajdır. İşyerinizden müşteri kaçırmak için sigaradan daha usturuplu bir yöntem bulamazsınız. Sigara, işyeri uyumunu ve iş barışını tehdit eder. Sigara içen personelinizin yaydığı kötü kokuya 'ekmek parası' uğruna sabretmek zorunda kalınabilir. Bu durum açığa vurulmasa bile, bir gerginlik nedenidir. Sigara ile iş kazaları arasında da yakın bir ilişki söz konusudur. Eş zamanlı olarak sigara ile araç veya makine kullanmak durumunda olan kişilerin, bazen çeşitli kazalara uğradıkları bilinmektedir.

RAPORLU SAYISI ARTAR
Sigara, iş verimini de düşürür. Sigara içmeye ayrılan vakit, sigara kullanan bir elemanın mesaisinden her gün çaldığı zaman dilimidir. Bunu biraraya getirdiğinizde, sigara kullanan eleman sayınızla doğru orantılı olarak yılda kaç iş günü kaybettiğinizi hesaplayabilirsiniz. Grip, bronşit, sinüzit, farenjit, zatürree, bademcik ve orta kulak iltihabı ile alerjik nezle, astım gibi hekim başvurularının ve istirahat raporlarının en sık nedeni olan solunum yolu hastalıkları; sigara içenlerde, içmeyenlere oranla daha fazla görülmektedir. Eğer işyerinizde sigara içilmesine izin veriyorsanız, elemanlarınızın ikide bir hastalanıp işe gelememesi gibi bir sorunla yüzleşmeniz kaçınılmaz olacaktır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, işyeri sahiplerinin ve yöneticilerinin geçiş süresinin tamamlanmasını beklemeden, yasanın estirdiği pozitif rüzgarı arkalarına alarak, kurum ve işletmelerini bir an önce sigarasızlaştırmaları en doğrusudur.