kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Doktorlar hastalarının isimlerini açıklayabilir mi?

Kızımın alt çenesinde darlık vardı. Tedavi için bir ortodonti uzmanına götürdüm. Bana, "Vali beyin kızına da bu tedaviyi uyguladım, memnun kaldı" deyince, rahatsız oldum. Bir hekimin hastalarının isimlerini açıklaması doğru mu? Arzu T./İstanbul

Hekimle hasta arasındaki ilişki; güvene ve özel hayatın gizliliği prensibine dayalıdır. Hekim, hastasının sırlarını gizlemekle yükümlüdür. Hekimlik mesleğinin sağladığı kolaylıklardan yararlanarak sahip olduğu kişisel bilgileri, üçüncü taraflara açıklarsa, hem tıp etiğine hem de hukuka aykırı davranmış olur. TCK'nın 134- 137. maddeleri, bu suçla ilgili düzenlemeleri içermektedir. Özellikle bir meslek veya sanatın sağladığı kolaylıklardan yararlanarak elde edilen özel hayata ilişkin bilgileri deşifre etmek, ağırlatıcı sebep kabul edilir.

REKLAM YAPILAMAZ
Açıklamanın basın-yayın yoluyla yapılması da ağırlatıcı sebeptir. Hekimlerin televizyon programlarında, gazete ve dergilerde gerçekleştirdikleri söyleşilerde veya yazdıkları kitaplarda, bilhassa kamuoyunca tanınan kişileri tedavi ettiklerini söylemeleri ve hastalarıyla ilgili özel bilgileri açıklamaları suçtur. Reklam amaçlı bu tür açıklamalar bir tarafa, tamamen bilimsel amaçlarla tıp kongrelerinde veya dergilerde hastalarının kimlik bilgilerini vererek sunum yapmaları ya da makale yazmaları da, hastanın iznine bağlıdır.

ALEYHTE KULLANILABİLİR

Kişi; hasta olduğunun, tedavi gördüğünün ya da ameliyat olduğunun, başkaları tarafından bilinmesinden hoşlanmayabilir. Bunların açıklanması halinde gerek özel hayatında; gerekse mesleki, sosyal veya ticari yaşamında zarara uğrayabilir. Bu bilgi, o kişinin aleyhine, üçüncü kişilerce kullanılabilir. Bundan dolayı hekim, kendi reklamını, tanıtımını yapmak amacıyla hastalarının adını veremez. Onların hastalığını, teşhisini, uyguladığı tedaviyi, sonuçlarını, tedavi için ödenen masrafları, tedavi zamanını, tedaviyle ilgili yorum ve değerlendirmelerini başkalarına anlatamaz. Ancak hasta isimlerini vermeden, daha önce kaç hastaya bu tür bir tedavi uyguladığını, elde ettiği sonuçları ve hastaların uygulanan tedaviyle ilgili değerlendirmelerini aktarabilir.