kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yağlı balık etleri sağlık için birebir

Yeni Haber
Bilim adamları tonbalığı ve diğer yağlı balıkları yemenin hafıza kaybının önlenmesine katkı yaptığını ve felç tehlikesini de azalttığını tespit etti.

Finlandiya'daki Kuopio Üniversitesi'nden bilim adamı Jyrki Virtanen, Omega-3 yağ asidi bakımından zengin balık etlerini fırın ya da ızgarada pişirerek yemenin hafıza kaybı, bunama ve felç tehlikesinin azalmasına yol açtığını ifade etti. Balıkları yağda kızartmanın ise bu etkiyi göstermediği kaydedildi.

Omega-3 yaş asidinin aynı zamanda som balığı, uskumru, ringa balığı ve sardalye gibi balıklarla ceviz gibi gıdalarda bulunduğ ifade edildi. Araştırmayı yapan bilim adamlarına başkanlık eden Virtanen, bunların kalp hastalıkları riskini de azalttığını kaydetti.

Araştırma, 65 yaşının üzerindeki 3 bin 660 kişi üzerinde yapıldı. Araştırma yapılanların beyinleri 5 sene boyunca tarandı. Araştırmacılar, omega-3 bakımından zengin balıkları haftada en az 3 kere yiyen erkek ve kadınlarda hafıza kaybı riskinin yüzde 26 oranında azaldığını tespit ettiler. Omega-3 bakımından zengin balıkları haftada bir kez balık yemek de riski yüzde 13 oranında azaltıyor.

İHA