kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Geçen hafta Batı Şeria'da 'güvenlik duvarı'nı protesto ederken İsralli askerlerin ateşiyle başından yaralanan 17 yaşındaki Yusuf Ameria adlı Filistinli genç, tedavi gördüğü hastanede dün öldü.

Tedavi için ajanlık yap

İsrailli insan hakları örgütü: İsrail hastanelerine gitmek isteyen Filistinli hastalara yeraltı sorgu odalarında İsrail ajanları tarafından "Tedavi görmek istiyorsan ajanımız ol" baskısı yapılıyor... İsrail hükümeti: Sorgulama var. Ajanlık için baskı yok.....
Merkezi ABD'de bulunan 'İnsan Hakları için Doktorlar' isimli sivil toplum örgütünün İsrail şubesi 32 Filistinli'nin ifadelerine dayanarak 85 sayfalık şok bir rapor hazırladı. Rapordaki iddialara göre Gazze'de yaşayan Filistinliler sağlık sorunları nedeniyle İsrail hastanelerine gitmek için sınıra geldiklerinde önce yeraltında bulunan sorgu odalarına alınıyor. Ardından İsrail ajanları tarafından saatlerce sorguya çekiliyor. "Tedavi olmak istiyorsan bize Hamas hakkında bilgi sızdıracaksın" denilerek baskı yapılıyor. Geçen yıl Hamas örgütünün Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra sınıra gelen her hastaya ajanlık teklifi yapıldığı raporda belirtiliyor.

70'LİK DEDEYE SORGU
Yeminli ifadeleri raporda yer alan hastalardan ismi açıklanmayan yaşlı bir Filistinli'ye "Sen kansersin ve bize yardım etmezsen kanser beynine yayılacak ve seni öldürecek" denilmiş. 8 saat boyunca sorgulanan 70'li yaşlardaki yaşlı adam 2 ay sonra İsrail'e girebilmiş. Raporda ismi geçen Filistinliler'den AP haber ajansına konuşan 28 yaşındaki Bassam al Wahidi 'Görme bozukluğumun tedavisi için başvurdum. Sınırda bana yapılan ajanlık teklifini reddedince tedavim yapılmadı. Şimdi sağ gözüm kör oldu. Sol gözümde görme kaybı var" diyor. İsrail Ordusu'ndan şok eden iddialar karşısında yapılan açıklamada ajanlık teklifi iddiaları yalanlandı. Ancak sorgulamaların varlığı kabul edildi. Örgüt raporunda, söz konusu uygulamaların düşmana karşı bir savaş durumunda bile sivillere yönelik insanlık dışı bir davranış olduğunu belirtti. Cenevre sözleşmesine aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Haberin fotoğrafları