kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin et üretimi Meclis gündeminde

Yeni Haber
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, kırmızı et üretimine ilişkin tartışmalı istatistiki verileri Meclis gündemine taşıdı.

CHP'li Ateş, konuyla ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemimle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Ateş, soru önergesinde, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin hazırladığı "Kırmızı Et Sektör Değerlendirme Raporu"nu hatırlattı ve rapordan örnekler verdi. Rapora göre dünya toplam kırmızı et üretiminin 1990 yılına göre 2005 yılında yüzde 16 ve kesilen hayvan sayısının da yüzde 24.2 arttığına dikkat çeken Ateş, Türkiye'de toplam et üretiminin yüzde 13.7, toplam kesilen hayvan sayısının ise yüzde 18.5 azaldığını hatırlattı. TÜİK'in geçici rakamlarına göre 2007 yılında 2006 yılına göre kırmızı et üretiminde yüzde 35'lik bir artış görüldüğünü kaydeden Ateş, aynı dönemde hayvan sayısının ise yüzde 3 artığını vurguladı.

Türkiye'de et üretiminin düşmesine karşın girdi ve et fiyatları arasındaki uçurumun giderek açıldığını ifade eden CHP'li Ateş, süt üretimde de ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Süt üreticilerinin kendi kaderine terk edildiğini öne süren CHP'li Ateş, Bakan Eker'e şu soruları yöneltti:

"-Hayvan kesim sayısı ve et üretimi konusunda FAO ile TÜİK verileri arasındaki uçurumun nedenleri nelerdir? Son yıllarda TÜİK verilerinin doğruluğu konusunda kamuoyunda oluşan olumsuz kanıyı da dikkate alarak, ülkemizin hayvan sayısı, hayvan kesim sayısı ve et üretiminin saptanması için yeni bir çalışma yapılması düşünülüyor mu?

-TÜİK'in geçici rakamlarına göre 2007 yılında, 2006 yılına göre kırmızı et üretiminde yüzde 35'lik bir artış görülmektedir. Aynı dönemde hayvan sayısı ise yüzde 3 artmıştır. Son bir yılda hangi tedbiri alınmasıyla et üretimi bu kadar kısa bir sürede bu denli yüksek oranda artmıştır? Hem et üretimde hem de hayvan sayısında artış yaşanması çelişkili bir durum değil midir? Yoksa bu durum istatistik rakamlarıyla yapılan sanal bir artış mıdır?

-Süt üretimini desteklenmesinde örgütlü üretici ile örgütsüz üreticinin eşit tutulması 5488 Sayılı Tarım Kanunu ve 5200 Sayılı Tarımsal Üreticiler Birliği Kanuna aykırı değil midir? Bu aykırılığı gidermek için yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

-Hayvancılık desteklerine karşın hayvancılıkta üretim maliyetleri azalmamakta, üreticinin karlılığı her geçen gün azalmaktadır. Bununla birlikte daralan tüketimi artıracak herhangi bir politika da bulunmamaktadır. Et üretiminin devamlılığı açısından üretim zincirinde hangi aşamada ne boyutta desteklere ihtiyaç vardır? Bu konuda hangi çalışmalar yapılmaktadır?"

(ANKA)