kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rehn memnun: Sıra reformda

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn karar sonrası "Reformlar, kaldığı yerden sürdürülmeli" çağrısı yaptı. Lagendijk'in yorumu ise "Çok rahatladım" şeklinde oldu..
Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmamasına ilişkin kararı Avrupa Birliği çevrelerinde memnuniyetle karşılandı. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, kararı memnuniyetle not ettiklerini ifade etti. Rehn, "Şimdi Türkiye'yi tüm enerjisiyle ülkeyi modernleştirecek reformları kaldığı yerden sürdürmeye teşvik ediyorum'' ifadesini kullandı. Rehn, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Bu kapsamda ilgili partileri, Türk toplumunun tüm kesimleriyle geniş tabanlı diyalog yoluyla uzlaşma ve fikir birliği sağlanmasına dayanan sürdürülebilir reformlar için çalışmaya teşvik ediyorum.

HASSASİYETE DİKKAT
Türkiye'de siyasi partileri ilgilendiren yasal düzenlemelerin Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilmesi hayati önemdedir.'' Kararla ilgili olarak Fransa'nın "Avrupa Birliği Dönem Başkanı" sıfatıyla 26 üye ülkeyle istişare ederek Avrupa Birliği adına yayınlanan açıklamada kararın "olumlu" diye "not" edildiği belirtildi. Türkiye'deki siyasetçilerin temel özgürlükler ve hukuk devletine uygun bir uzlaşma ve diyalog içinde görüş ayrılıklarını çözmeye davet edildiği açıklamada, AB'nin Türkiye'de kurumların demokratik işleyişini yakından izlemeye devam edeceği ifade edildi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise karar üzerine "Kendimi çok rahatlamış hissediyorum'' yorumunu yaptı. Lagendijk, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin iddianameyi onaylayarak AK Parti'yi kapatması durumunda, "Avrupa değerleriyle bağdaşmayan antidemokratik bir karar almış olacağı'' görüşüne yer verdi.'' AK Parti'nin karardan doğru sonuçları çıkararak eyleme geçmesini'' isteyen Lagendijk, "Türkiye daha büyük hız ve enerjiyle kendisini AB'ye götürecek reformları sürdürmeli. Buna en kısa zamanda sivil demokratik anayasayla başlanmalı. Mevcut anayasada partilerin kapatılmasına izin veren maddeler bir an önce değiştirilmeli'' dedi. AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana'nın sözcüsü Cristina Gallach ise "Çok olumlu bir haber. Kararın siyasi istikrara katkıda bulunmasını umuyoruz" dedi.