kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya

Başsavcı'dan cevap: İddialar bize saldırı

ANKARA
Ergenekon savcısı Öz'ün, örgütün AKP'ye dava açılması için tehditte bulunduğunu ileri sürmesi Başsavcı Yalçınkaya'yı kızdırdı..
Her ikisi de bugüne kadar birbirinin rövanşı olarak gösterilen AK Parti ve Ergenekon davaları, savcılarını karşı karşıya getirdi. Ergenekon savcısı, "Örgüt, AK Parti'ye dava açılması için baskı yaptı" dedi. Yargıtay Başsavcısı "Kimseden talimat almayız. Bu yorumlar başsavcılığımıza saldırıdır" açıklaması yaptı. Savcı Zekeriya Öz'ün hazırladığı Ergenekon iddianamesinde, örgütün AK Parti'ye dava açılması için tehditte bulunduğunu ve baskı yaptığını ileri sürdü. İddianamede, Ergenekon örgütünün yöneticisi olduğu iddiasıyla suçlanan İlhan Selçuk'un 28 Ocak tarihli yazısında, "Savcı (Yargıtay Başsavcısı) kırmızı çizgiyi çiğneyip bölücülük ya da dincilik yapan siyasi partiye dava açmasın görür gününü" diyerek Başsavcı Yalçınkaya'yı tehdit ettiği ileri sürüldü. Yine iddianamede, Ergenekon örgütünün üst düzey yöneticilerin Yargıtay Başsavcılığı'na kapatma davası açma yönünde etkilemeye çalıştığı savunuldu. Dosyadaki Yargıtay binası krokileri de Başsavcı Yalçınkaya'ya suikast girişimi olarak nitelendirildi.

YALÇINKAYA'DAN SERT YANIT
İddianamedeki bu iddialar, Yargıtay Başsavcılığı'ndan, bugüne kadar bir başka yargı organına karşı ilk ve ağır bir açıklama yapılmasına neden oldu. Başsavcı Yalçınkaya, bu tür yorumlar için "Başsavcılığımıza saldırı" değerlendirmesini yaptı. Yalçınkaya, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturmalarda ve açtığı davalarda hiçbir organ, makam, merci veya kişilerden emir veya talimat almayan, tavsiye ve telkinlerle hareket etmeyen bağımsız bir kurumdur" diye başladığı açıklamasında şunları kaydetti: "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi açıklama ve gelişmelerden etkilenmeksizin, demokratik düzenin korunması için anayasanın verdiği yetki ve görev ile siyasi parti kapatma davalarını açmıştır. Aksinin düşünülmesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kurumsal ve işlevsel yapısı ve hukuk sistemi içerisindeki konumu ile bağdaşmamaktadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görev ve yetkilerini yerine getirme sırasında yönlendirilemeyeceği, aykırı düşünenlerin hukuk devleti ilkesi ile demokratik değerlerden yoksun bulunduğu, bu yöndeki yazı ve beyanların kurumumuzu yıpratmaya yönelik olduğu açıktır. Başsavcılığımızın siyasi parti kapatma davalarını açma konusunda yönlendirildiğine ilişkin yazı, haber, yorum ve düşünce açıklamalarını kınıyor, hukuk devletinin de güvencesi olan Başsavcılığımıza yapılan saldırıları kabul edilemez nitelikte görüyoruz."