kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

PKK-MİT ilişkisini yazamadan öldürüldü

ZÜLFİKAR ALİ AYDIN - SABAH
Ergenekon ile PKK arasındaki ilişkilerin iddianamede yer alması, gözleri Uğur Mumcu cinayetine çevirdi. Mumcu ölmeden önce Abdullah Öcalan ve PKK ile MİT arasındaki ilişkileri inceliyordu..
Ergenekon terör örgütü ile PKK arasındaki ilişkilerin iddianamede yer alması gözleri 15 yıl önceki Uğur Mumcu suikastine çevirdi. Uğur Mumcu ölmeden önce Abdullah Öcalan ve PKK ile MİT arasındaki ilişkileri inceliyordu. Mumcu araştırmalırını tamamlayıp kitabını tamamlayadan öldürüldü. Ama Mumcu'nun o zamana kadar topladıkları Kürt Dosyası isimli kitapta bir araya getirildi.

MİT'İN AJANSINA GİTTİ
Mumcu, Öcalan'ı gençlik ve çocukluk zamanları itibari ile araştırmaya başladı. Necip Fazıl Kısakürek'in konferanslarından etkilenen Öcalan namaz kılıyor, oruç tutuyordu. Öcalan namaz kıldığı dönemlerde MİT'in paravan kuruluşu olan Türkiye Fikir Ajansı'na sık sık gidiyordu. Mumcu, ajansa gittiğini yıllar sonra kendisini orada gören gazeteci Avni Özgürel'e de itiraf eden Öcalan'ın, MİT ile irtibatı olduğunu söylüyordu. 1969'da meslek okulunu bitirdikten sonra 1971'de Hukuk Fakültesi'nden yatay geçişle Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geçti ve sol kesimin boykot eylemlerine katılmaya başladı. Bu eylemlerden birinde tutuklanıp yedi ay Mamak Askeri Cezaevi'nde yattı. Ancak cezaevinde yatmasına rağmen Öcalan ne yurttan atıldı ne de öğrenim kredisi kesildi.

KAYINPEDERİ MİT ELEMANI
Uğur Mumcu ölümünden önce Abdullah Öcalan'ın ailevi ilişkilerini de araştırıyordu. Öcalan'ın birileri tarafından kayırıldığı kuşkusunu taşıyordu. Mumcu'nun bu kuşkusunun kaynağı da PKK'nın kuruluşunda yanında bulunan iki isimdi: Birincisi eşi Kesire Öcalan, diğeri yüzbaşı pilot Necati... Bunu da birçok yazısında dile getirmişti. Mumcu'nun yaptığı araştırmalarda Öcalan'ın en çok dikkat çeken ilişkisi Elazığ'daki faaliyetleri sırasında tanışıp 24 Mayıs 1978'de evlendiği Kesire Öcalan'ın babası Ali Yıldırım'ın MİT mensubu olduğu iddiasıydı. Yıldırım, Elazığ ve Bingöl yöresinde 1960-1970'li yıllarda tarikat ve cemaatlere karşı yürütülen bilgi toplama faaliyetlerine bizzat katılmış bir isimdi. Arazi davalarında "Vekil avukatlık" yapıyordu. MİT ve özellikle İnönü'nün CHP'sine yakın sıkı Atatürkçü olarak tanınıyordu. İslami tarikatların içine girmek için Ali Yıldırım'ın kılık değiştirdiği anlatılıyordu.

PİLOT NECATİ
Ağrılı olan Pilot Necati'nin asıl kimliği ise hep meçhul kaldı. Bir iddiaya göre Öcalan'ı yönlendiren Ağrılı Pilot Necati ile dönemin devrimci liderlerinden Mahir Çayan'ı yönlendiren havacı yüzbaşı İlyas Aydın aynı kişiydi. Çayan'ın bu isimle eşi Gülten Çayan'ın kardeşi olan Havacı Yüzbaşı Orhan Savaşçı aracığılıyla irtibat kurduğu iddia edildi. Çayan'a para, kalacak yer tahsis eden yüzbaşı Aydın'ın İsrail Konsolosu'nun kaçırılmasında da Çayan ve arkadaşlarını kışkırttığı ileri sürüldü. Aydın'ın Kızıldere baskınından birkaç saat önce köyden ayrıldığı da ileri sürüldü.
Haberin fotoğrafları