kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ÖRGÜT LİDERİ KARATAŞ Cezaevinden kaçtıktan sonra Avrupa'da yaşayan DHKP-C'nin lideri Dursun Karataş'ın kanser tedavisi gördüğü iddia ediliyor.

Ergenekon'un Derin-Sol'u

Nevzat ATAL-Sadık GÜLEÇ
İddianamede, Dilovası ve İsmet kod adlı gizli tanıkların ifadesinde, Dev-Sol ile Ergenekon bağlantısı da gündeme geldi. Tanıklar, Türkiye'yi sarsan cinayetler işleyen örgüte, bilgilerin servis edildiğini belirtiyor. Tetiği çektikten sonra yakalanan örgüt üyeleri de cezaevinde öldürülmüş..
Ergenekon iddianamesi 1980'li yıllardan beri Türkiye'yi sarsan suikastlar düzenleyen eski adıyla Dev- Sol yeni adıyla DHKP/C içinde Veli Küçük'ün kontrolünde bir "Derin Dev-Sol" örgütlenmesi olduğunu ortaya koydu. İddianamede "Dilovası" olarak belirtilen bir gizli tanığın anlatımına göre bu "Derin Dev-Sol" yapılanmasından haberi olmayan kendisinin de içinde bulunduğu eylem grubu Veli Küçük'e suikast yapılması için örgütün yöneticilerine eylem önerisi götürdü. Örgüt yöneticileri önce "Bekleyin değerlendiriyoruz" talimatı gönderdi. Bir süre sonra bu öneriyi yapan tüm militanlar bir ihbarla polisçe yakalandı. Yine iddianamede "Gizli Tanık İsmet" olarak geçen bir başka tanık da bir militanın eylem istihbaratının merkezden gönderildiğini açıklaması nedeniyle öldürüldüğünü söyledi. İşte iddianamedeki Ergenekon-DHKP/C (Dev-Sol) bağlantıları ve "Derin Dev-Sol" iddiaları:

GİZLİ TANIK "DİLOVASI"
Gizli tanık "Dilovası" bir zamanlar içinde bulunduğu Derin Dev-Sol'u çarpıcı ifadelerle anlattı: "1992'de Dev-Sol örgütü içinde faaliyet yürüttüğüm dönemde örgüt kanalıyla bana Gebze-Dilovası'nda Dilovası Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi isimli firmada bulunmam talimatı verildi. Asıl ilginç olan ise tutuklanan Veli Küçük, isimli kişinin yanında istihbarat subaylarıyla birlikte kooperatife gelip gidiyor olmalarıydı. Küçük o dönem Kocaeli il Jandarma Alay Komutanıydı... Ben o dönemde üyesi olduğum DHKP-C örgütüne Veli Küçük ve yanında bulunan askerleri hem kaçırıp sorgulayabileceğimizi hem de onlara yönelik eylem yapabileceğimiz istihbaratını gönderdim ve talimat bekledim. Aradan bir ay gibi bir zaman sonra 'şu an böyle bir eyleme gerek yok ancak bu bilgiyi elimizde canlı tutalım' şeklinde talimat geldi. Örgütün yeni yapılanması döneminde hazır önüne gelmiş olan ve yapıldığında da örgütün reklamı açısından büyük sansasyon uyandıracak, örgüte sempatizan kazandıracak böyle bir eylemin yaptırılmaması ve sonrasında böyle bir eylemden bilgi sahibi olanların da 1994'te polisin yaptığı bir operasyonla yakalanarak devre dışı bırakılması bu da yukarda anlattığım ilişkiler açısından bakıldığında dikkat çekici bir durumdur. Benim bundan çıkardığım sonuç örgütün bu bilgilerin hedef olan şahıslara ulaştırılmış olabileceği ve bu bilgi ulaştırılması sonrasında bizim operasyon yiyerek yakalanmamızdır."

ISMARLAMA EYLEMLER
"Dev-Sol terör örgütü ile ilgili olarak aslında söylenebilecek en temel gizli bağlantı örgütün gerçekleştirdiği suikastlarda kendini göstermektedir. Örgütün atılım yılları olarak tabir ettiği 90- 91-92 yıllarında bir sürü seri cinayet işlenmiştir. Bu eylemlerin yapıldığı dönemde örgütte sorumlu düzeyde faaliyet yürüten, örgütün her şeyine hakim olan arkadaşlarımızla sonradan yaptığımız görüşmelerde o dönem örgütün eylem amaçlı böyle bir istihbarat çalışmasının olmadığını konuştuk. Bugün düşündüğümde örgütün istihbarat çalışmasının olmadığı bir dönemde, çok ciddi ve gizli nokta eylem istihbaratlarının örgütün merkezi tarafından ekiplere ulaştırılmasında derin bağlantıların olduğunu ve adeta eylemlerin servis edildiğini söyleyebilirim." İddianamede Ergenekon ile "Derin Dev-Sol" arasındaki ilişkiyi kanıtlayan olaylardan biri de Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz suikastı faili Adnan Temiz'in cezaevinde örgüt tarafından öldürülmesi olduğu vurgulanıyor. "1991'de yakalanan Temiz ifadesinde, Cingöz'ün öldürülmesi için gereken istihbaratın (kalmış olduğu Jandarma lojmanlarının giriş çıkış yolları krokisi, generalin hergün sabah evden çıkışının saat saat gün gün belirtildiği gibi) DHKP-C Merkez Komite Üyesi ve Askeri Komite Sorumlusu Haluk kod adlı Niyazi Aydın tarafından kendisine kapalı zarf içinde hazır olarak gönderildiğini, yine Adana'da gerçekleştirilecek başka eylem istihbaratının da örgütün merkezi tarafından kendisine hazır olarak geldiğini beyan etmişti." Gizli tanık İsmet"in bu konuda anlattıkları ise şöyle: "Bana karanlık gelen suikastlardan birisidir. Temel Cingöz görevli olduğu dönemde Adana'da Adnan Temiz isimli Dev- Sol militanının ekip komutanlığını yaptığı SDB ekibince taranarak öldürüldü. Temiz, Jandarma A Tipi Özel Kuvvetler'de Necmi Suna'nın akrabasıdır. Yine Temiz, Adana'da Amerikan Mozelle isimli çavuşun öldürülmesi eylemine karıştı ve yakalanarak tutuklandı. Malatya Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu sırada örgüte ihanet ettiği gerekçesiyle yine örgüt tarafından öldürüldü. İhanet gerekçesi ise yakalandığında poliste ifade vermiş olmasıydı. Poliste yakalanıp da ifade vermeyen örgütçü sayısı yok denecek kadar azdır. Hatta Temiz'in ifadesinde önemli olarak anlattığı örgüte zarar verecek bir şey yoktur. Yani ifade vermiş olması bahane edilerek Adnan Temiz öldürülerek susturulmuştur."
Haberin fotoğrafları