kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan formülü verdi: 2 halk, 2 kurucu devlet

ERGUN AKSOY LEFKOŞA
"Talat ve ekibine güveniyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, "Çözüm, iki eşit halk ve iki kurucu devlet arasında oluşturulacak yeni ortaklık ile olacaktır. İnanıyorum ki Kıbrıs Türk Devleti kurulacak" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdoğan formülü verdi: 2 halk, 2 kurucu devlet
Başbakan Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Kesimi Devlet Başkanı Dimitris Hristofyas'ın 25 Temmuz'da yapacağı görüşme öncesinde KKTC'ye dokuz bakanla çıkarma yaptı. Erdoğan "Müzakerelerde Talat ve ekibine güveniyoruz. Kıbrıs Türk halkını desteklemeye devam edeceğiz İnanıyorum ki Kıbrıs Türk Devleti kesinlikle kurulacak" dedi. Erdoğan, önceki gece eşi Emine Erdoğan ile birlikte 20 Temmuz kutlamalarına katılmak için KKTC'ye geldi. Lefkoşa Atatürk Stadyumu'nda TBMM ve KKTC Cumhuriyet Meclisi futbol takımları arasında oynanan maçını izleyen Erdoğan, dün programına KKTC Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu'nu ziyaretle başladı. Daha sonra da KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ile bir araya gelen Erdoğan, daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ı resmi konutunda ziyaret etti. Başbaşa ve heyetler arası 2 saat süren görüşmenin ardından Erdoğan ve Talat ortak basın toplantısı düzenledi.

İKİ KURUCU DEVLET
Erdoğan, şöyle konuştu: "Türkiye, 21 Mart tarihinde başlatılan süreci memnuniyetle karşılamıştır. İki liderin kapsamlı müzakerelerin başlatılacağı tarih konusunda mutabakata varmalarını bekliyoruz. Kıbrıs'ta çözüm BM çatısı altında, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde, Ada'daki gerçeklere dayanan iki eşit halk, bunun altını özellikle çiziyorum ve iki kurucu devlet arasında oluşturulacak yeni bir ortaklık ilişkisi çerçevesinde bulunacaktır. Ana kriter iki halkın olduğu, siyasi eşitliğin olduğu, iki kurucu devletin olduğu adil, kapsamlı kalıcı bir Kıbrıs. Anlayış birliği söz konusu değilse bu iş zorlaşır. Bu güne kadar nasıl olmadıysa bundan sonra da sıkıntı olur." Erdoğan, Ada'ya gelmesi konusunda "Rumların acı duyduğu günde buraya gelmesini kınıyorum" diyen Rum lider Hristofyas'a da şu yanıtı verdi: "20 Temmuz 1974 barış harekatı Türklerin özgürlük ve barış mücadelesinin bir neticesidir. Ve TC hükümeti nereye ne zaman ne için nasıl gideceğinin iznini müsaadesini kimseden alarak yapmaz. O programını kendisini tayin eder." Talat da, Türkiye'nin her zaman KKTC'nin yanında olduğunu söyledi. Erdoğan'ın KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile görüşmemesi dikkat çekti. Erdoğan Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Teknopark hizmet binasının açılışında ise "Masadan Rumlar kaçıyor. Şuna çok dikkat ediyoruz. Cezalandırılan aslında 2 ülke var. Kuzey Kıbrıs ve Filistin. Şu anda da Kıbrıs'ta Türkler cezalandırılıyor. Ama ister istemez sonunda inanıyorum ki, Kıbrıs Türk Devleti kesinlikle kurulacaktır. Az önce de ifade edildi, siyasi eşitlik olacak. Kıbrıs Türk Devleti olacak" dedi.