kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hadley'in elindeki kırmızı dosyanın kapağında "Türk yetkililerle temaslar" yazıyordu.

İran uranyumdan vazgeçmezse müzakere olmaz

Duygu GÜVENÇ
Bush'un sağ kolu Hadley, dün Ankara'daki gizli güvenlik zirvesinde İran'ı uyardı: "Tahran uranyum programından vazgeçmezse müzakere olmaz"..
Başkent Ankara dün sürpriz konuklara ve gizli görüşmelere ev sahipliği yaptı. Ankara'ya günübirlik ziyarette bulunan ABD Başkanı Bush'un sağ kolu ve güvenlik danışmanı Stephen Hadley, hem Cenevre toplantısı öncesi İran'a mesajlar gönderdi, hem de NATO üyesi 11 ülkenin güvenlik danışmanlarıyla gizli bir zirve gerçekleştirdi. Ankara Palas'taki toplantıya Başbakan Erdoğan'ın dış politika başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ev sahipliği yaptı. Hadley Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Ergun Saygun ile görüştü. Hadley'in temaslarına İran ve ABD'nin cumartesi günü Cenevre'de gerçekleştireceği görüşme damgasını vurdu. Ankara'ya dün akşam gelen İran Dışişleri Bakanı Muttaki'nin bugün yapacağı temaslar öncesi İran odaklı bu görüşmelerde şu mesajlar verildi:

MÜZAKERE YOK HADLEY:Aramızda İran'ın dediği gibi gizli bir anlaşma yok. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns Cenevre'ye önerimizin ciddiyetini ve diplomatik çabalarımızı göstermek için gidecek müzakere için değil. İran, uranyum zenginleştirme programından vazgeçmediği müddetçe onlarla müzakere etmeyeceğiz.

ANKARA: İran Türkiye'nin komşusu ve komşularımıza uyarı ve hassasiyetlerimizi iletiyoruz. Muttaki ile görüşmede bunları ileteceğiz. Ancak Irak'ta yaşanan acıların bölgemizde tekrar nüksetmesini istemiyoruz. Türkiye, sorunun diyalog ile barışçı yollarla çözümünden yana.

HADLEY: Türkiye'nin bölgedeki önemini biliyoruz. Türkiye her zaman bölgede yapıcı bir rol oynayabilir.

NATO CEPHESİ Hadley'in ziyareti sırasında 9 NATO üyesi ülkenin liderlerinin güvenlik danışmanları da gizli zirvede bir araya geldi. Zirvenin ev sahipliğini Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Büyükelçi Ahmet Davutoğlu yaptı. Toplantının NATO zirvelerinin ardından danışmanlar arasında, genellikle yılda bir defa gizli düzenlendiği ve davet edilenlerin de ev sahibi tarafından belirlendiği ortaya çıktı. Toplantıya, aralarında Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Danimarka ve Romanya'nın da bulunduğu 11 ülkenin güvenlik danışmanları davet edildi. Toplantıya Yunanistan ve Kanada davet edilmezken Fransız danışman mazereti nedeniyle katılamadı.
Haberin fotoğrafları