kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

60 Türk 'melek yatırımcı' yatırım yapacak fikir arıyor!

Henüz fikir aşamasında olan bir iş fırsatına yatırım yapar mısınız?
Üstelik yaparsanız isminiz 'melek yatırımcı' olarak anılacak ve belki de başlangıçlarında melek yatırımcılar sayesinde hayat bulduğu bilinen Facebook, Google, Yahoo, Apple, Youtube ve Hotmail gibi çok başarılı yeni bir şirketin sermayedarı olarak bulabileceksiniz kendinizi.
Türkiye'de girişimcilerle melek yatırımcıları buluşturan bir şirket var. İsmi LabX. Önceki gün genel müdürü Fuat Sami ile sohbet ettim ve öğrendim ki sadece onların şirketinde 60 tane melek yatırımcı varmış.
Bunlar üst düzey profesyonel yöneticiler, işadamları, doktorlar, hastane sahipleri ve hatta kesinleşmemiş olmakla birlikte bir tane de futbolcu.
Daha çok gelişmiş ülkelerde kendini gösteren melek yatırımcılar, henüz fikir aşamasında olan bir iş fırsatına yatırım yapan ve gelişmesine, büyümesine katkıda bulunan sermayedarlar olarak tanımlanıyor.
Sami, fikri olup sermayesi olmayanlara, bir de maddi manevi doyuma ulaşmış ve değişik yatırımlara küçük paralar yatırıp paranın geri dönüşünü de görmek isteyenlere yani melek yatırımcılara hizmet verdiklerini anlatıyor.

Günde 6 fikir geliyor!
Türkiye girişimciler ülkesi. Öğreniyorum ki sadece LabX'e elektronik ortamda günde ortalama 5-6 fikir geliyormuş. Şirket de bu fikirleri eleyip, içlerinden iyi olduklarına inandıklarını melek yatırımcılara sunuyormuş. İki yıl olmuş kurulalı ve şu anda hayata geçirdikleri 3 fikir var. Belki birini sizler de hatırlayacaksınız. SMS Group. Hani cep telefonu ile bir grup oluşturduktan sonra ve isterse grubunuzda bin kişi olsun, bir kısa mesaj (SMS) parasına mesaj atabilmenize olanak sağlayan bir sistem geliştirmişlerdi.
SMS Group'un bu hizmetini şu anda AK Parti dışındaki bütün partiler kullanıyormuş. Sami, "AK Parti de kullanacak diye tahmin ediyoruz ama şu anda içinde bulundukları karışıklıktan dolayı ilgilenemiyorlar" diyor. Mesela bu şirket, bir melek yatırımcının 500 bin dolarlık yatırımıyla kurulmuş. Sami, melek yatırımcıların kimliğini gizlemeyi tercih ediyor ve "Yoksa bir fikri olan herkes bu insanları sürekli olarak rahatsız edebilir. Biz zaten bu işi üstlendik, onların rahatsız olmasını istemiyoruz" diyor. Hayata geçirilen diğer iki işten birinin web tabanlı bir iş, diğerinin de reklamcılık alanında olduğunu öğreniyorum ancak ikisinin de tanıtımı yapılmadığı için Sami şimdilik bu işlerin detayını saklı tutuyor.

Yurtdışına giden fikrimiz
Benim ilgimi en çok Prof. Doktor Metin Tulgar'ın neuro teknoloji alanındaki fikri çekti . Üstelik ilk defa Türkiye'den bu iş fikri AB'ye götürülerek Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen yüzlerce melek yatırımcıya da tanıtılmış. Yani Türk girişimcilerin fikri yurtdışına da açılmış ve kabul de görmüş. Tulgar'ın iş fikri şöyle: İleri derecedeki epilepsi, alzheimer ve depresyon hastalarına yarım saatlik bir ameliyatla deri altına bir cihaz yerleştiriliyor. Cihazın gönderdiği sinyaller hasta nöbet geçirdiğinde bu nöbetleri hafifletiyor. Sami diyor ki, ABD ve İsrail buna benzer cihazlar geliştirmiş daha önce. Ama Tulgar'ın cihazının onlardan önemli bir farkı var. Hem piyasada bulunanlara göre yüzde 80 daha küçük ki bu cihaz deri altına yerleştirildiğinden çok önemli, hem de daha ucuz. Üstelik pil ile çalıştığından normalde her 5 yılda bir hastanın ameliyata girip pilin değiştirilmesi gerekirken Tulgar'ın geliştirdiği sistemle cihaz deri altından şarj da edilebiliyor.
Sami'nin anlattığına göre yurtdışındaki melek yatırımcılar bu projeyle çok ilgilenmiş. İlginç değil mi?
Herkesin "bir fikrim var" diye dolaştığı ve gerçekten bazılarının da büyük bir iş potansiyeline sahip olduğu bir ülkede yaşıyoruz sonuçta. Bu arada geçen yıl Akbank sponsorluğundaki LabX'in "Bir fikrin mi var" isimli girişimcilik yarışmasının rekor kırdığını da hatırlatmak isterim.