kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

Türkiye'nin en güçlü siyasi aktörü kim?

Türkiye, "Ergenekon Terör Örgütü" davasıyla AK Parti'nin kapatma davası arasına sıkışmış durumda.
Aslında bu sonuç topluma bilinçli bir biçimde dayatıldı. Bu dayatma daha çok da eski siyaset sınıfını etkiledi. Baksanıza sağdan sola bütün siyasiler neredeyse "Darbeciler ve çeteleşme ile AK Parti arasında bir seçim yapamayız" denecek bir tavır içinde...
Oysa toplum hiç de böyle düşünmüyor...
GENAR araştırma şirketinin temmuzun ilk yarısını da kapsayan kamuoyu yoklamasında ilginç sonuçlar var.
En çarpıcısı da toplumun Ergenekon ve AK Parti'nin kapatılma davasına ilişkin düşünceleri.
Türkiye Ergenekon'a nasıl bakıyor?
Toplumun yaklaşık yüzde 61'i Ergenekon'un çıkar amaçlı suç örgütü, yüzde 57'si ise darbe yapmak için bir araya gelmiş bir oluşum olduğu görüşünde.
AK Parti'nin kapatılmasına ise toplumun yüzde 60'ı karşı...
Bu tabloya bakınca "Ergenekon avukatları"nın işinin bir hayli zor olduğu çok açık... Halk her zaman olduğu gibi yine eski siyasetçilerden bir adım önde.
Siyaset sosyologu Teyfik Göksu ve siyaset bilimci Mustafa Şen'in yönetiminde gerçekleşen araştırma, önümüzdeki süreçte hangi siyasi aktörlerin konuşulacağı konusunda da ipuçları veriyor. Bu gerçeği ortaya çıkaran noktalardan biri şu:
AK Parti kapatılsa ve lideri Tayyip Erdoğan'a yasak gelse bile Erdoğan, önümüzdeki sürecin en güçlü aktörü durumunda. Araştırmacılar bu gerçeği şöyle kayıt altına alıyor:
"Erdoğan'ın Türkiye genelinde yüzde 43'lük blok bir oyu oluşmuştur. Tek başına bu kitleyi istediği yere taşıma gücüne sahiptir."
Şimdi gelelim öteki siyasi aktörlere...
Son dönemlerde mevcut siyasi liderler dışında üç siyasi aktör öne çıkıyor: Abdüllatif Şener, Mustafa Sarıgül ve Tuncay Özkan ... Soru şu: Bu isimlerin kuracağı partilere oy verir misiniz?
Mustafa Sarıgül'e toplumun yüzde 25.6'sı "Oy verebilirim" diyor. Şener'e ise yüzde 21.8'i, Tuncay Özkan'a da yüzde 8.1'i oy vereceğini söylüyor.
Araştırmacıların yorumu:
- Sarıgül, sol seçmenden, az da olsa muhafazakâr seçmenden destek bulan bir siyasi.
- Seçmen Şener'le ilgili ama bu ilginin devam edip etmeyeceğini, ortaya çıkacağı vitrin belirleyecek.
- Özkan'ın kuracağı siyasi partinin alternatif olma şansı yok.

Toplum Gülen'e nasıl bakıyor?
Önümüzdeki sürecin etkili aktörlerinden biri de Fethullah Gülen ... Son dönemin en tartışılan ismine Türkiye nasıl bakıyor?
Toplumun yüzde 47.3'ü Gülen'in Türkiye'ye dönmesini istiyor. Yüzde 50.7'si Gülen Hareketi'nin Türkiye'yi dünyaya tanıtan önemli bir hareket olduğunu düşünmekte.
Ve ilginç iki sonuç daha... Toplumun yüzde 32.8'i hareketin devleti ele geçirmeye yönelik olduğunu, yüzde 37.3'ü ise uluslararası güçlerin projesi olduğunu düşünmekte.
Araştırmanın bir diğer ilginç sonucu da, "AK Parti'nin kapatılması ve Erdoğan'a siyasi yasak gelmesi halinde yeni kurulacak partinin genel başkanı kim olmalı?" sorusuyla ortaya çıkıyor.
İşte cevaplar:
Abdüllatif Şener: yüzde 28.6
Ali Babacan: yüzde 22.1
Bülent Arınç: yüzde 18.8
Cemil Çiçek: yüzde 7.7
Mehmet Ali Şahin: yüzde 1.2
Şener ayrıldığınagöre AK Parti'de siyaset kulislerinde de konuşulduğu gibi en güçlü ikinci isim halka göre de Ali Babacan görünüyor.
Şimdi gelelim klasik "Bugün seçim olsa" sonuçlarına.