kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ESAD'A 'İRAN' TALEBİ ... Sarkozy dün akşam görüştüğü Suriye liderinden, İran'ı nükleer programını açıklaması için ikna etmesini istedi.

Akdeniz için birlik vakti!

BELKIS KILIÇKAYA
Fransa lideri Sarkozy'nin 1.5 yıl önce ortaya attığı tartışmalı Akdeniz Birliği'nin ilk zirvesi bugün. İsrail ile Suriye liderleri ilk kez bir araya gelirken Türkiye'yi Erdoğan ve Babacan temsil ediyor..
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy için prestij anlamına gelen Akdeniz İçin Birlik Zirvesi bugün başkent Paris'te toplanıyor. Sarkozy, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, liderliğini Türkiye'ye yakıştırdığı ve esasen Türkiye'nin AB adaylığına alternatif gösterdiği Akdeniz İçin Birlik Projesi; ortaya atıldığından bu yana 1.5 yılda değişti. Paris, "Proje üyeliğe alternatif değil" derken Ankara da sıcak bakmaya başladı.

'ERDOĞAN'IN KATILIMI ANLAMLI'
Zirveye 27 AB üyesiyle 12'si 13 yıl önce Akdeniz'in iki yakasını birleştirmek için başlatılan Barcelona sürecinin üyesi ülkeler katılacak. Libya lideri Kaddafi hariç bütün Arap ülkeleri temsil edilecek. Projenin şimdilik tek olumlu tarafı "düşman" ülkeleri aynı masada toplamak olacak. Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in bir araya gelmesi Paris için memnun edici. Türkiye'nin himayesinde, yıllar sonra İstanbul'da tekrar masa başına oturan İsrail ile Suriye'nin liderleri Olmert ve Esad'ın el sıkışmasa da aynı masada oturması, Sarkozy için çok önemli. Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı da Fransa basınında "çok anlamlı" olarak nitelendirildi.

EŞ BAŞKAN MISIR
Projede her ülkenin talepleri farklı. İsrail artık Avrupa masasına oturmak istiyor. Cezayir ve Libya petrol zenginlikleri nedeniyle Avrupa'nın fonlarına ihtiyaç duymuyor. Buna karşılık Mısır gibi yoksul ülkelerin varlığı nedeniyle projenin işlemesinde sıkıntılar bekleniyor. Zirvede kuzeydeki ülkeleri Sarkozy, güney bölgedeki ülkeleri ise Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek temsil edecek.
Haberin fotoğrafları