kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anadolu kentleri "sporu" keşfetti

Yeni Haber
Türkiye'de kent nüfusunun artmasıyla birlikte eskiye göre daha hareketsiz bir yaşam tarzının ortaya çıkması, kent insanını spora yönlendiriyor. Belediyeler, vatandaşların talebi doğrultusunda parklara kondisyon aletleri kuruyor.

Dünyada yaklaşık 800 milyondan fazla kişi açlık tehlikesi yaşarken, 1.5 milyar insan ise dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi etkenlere bağlı olarak aldığı fazla kilolardan kurtulmaya çalışıyor.

Türkiye'de son yıllarda iç göçle birlikte kentlerin nüfusu artmaya devam ederken, yoğun bedensel çalışmanın olduğu kırsal kesimdeki yeme içme alışkanlıklarının hareketsiz kent yaşamında sürdürülmesinin, obeziteyi artıran en önemli etmenler arasında yer aldığı belirtiliyor. Kilolarından rahatsız olan ya da fazla kiloları nedeniyle bel fıtığı, şeker, kalp-damar hastalığı gibi hastalıklarla mücadele etmekte zorlanan kişiler, kilolardan kurtulmanın yollarını arıyor.

Bu durum kent insanının spora yönelmesinde önemli rol oynarken, daha önce spor yapmayı hiç düşünmemiş kişiler bile, park ve bahçelerde tempolu yürüyüşler yaparak kilolarından kurtulmaya, vücutlarını yeniden forma sokmaya çalışıyor. Hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle fazla kilolarla en fazla mücadele etmek zorunda kalanlar ise çoğunlukla ev hanımları oluyor.

Pek çok kentte zayıflamak ya da spor yaparak kondisyon tutmak isteyen vatandaşların sayısındaki artış, kendini en somut şekliyle park alanlarında gösteriyor. Vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda belediyeler, parklara kondisyon aletleri kuruyor.

Konya'nın merkez Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, parklarda tempolu yürüyüş ve benzeri sportif aktivilere ilginin Konya'da özellikle son 5 yıldır hızla arttığını söyledi. Maddi olanaklar nedeniyle herkesin kondisyon salonlarına gitme şansı bulamadığını ifade eden Hançerli, ''Belediye olarak, vatandaşlarımızın bu önemli ihtiyacını karşılamak için ilçemizdeki park alanlarına yürüyüş yolları dışında kondisyon aletleri de kurmaya başladık. Vatandaşlarımız, bu kondisyon aletlerinden yoğun şekilde yararlanıyor. Kısa süre içinde 3 parkımıza daha kondisyon aleti takımı kuracağız'' dedi.

Hançerli, gerekli maddi kaynağı temin eder etmez de belediye öncülüğünde inşa edilen kooperatif konutlarından başlayarak, kondisyon aleti takımları bulunan parkların sayısını 30'a çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

HAYIRSEVERDEN, İLÇE LİSE BİNASINA KONDİSYON SALONU

Öte yandan, Konya'nın Çeltik ilçesinde İsmail Altunkalem isimli hayırsever, Çeltik Lisesi binasında bir kondisyon salonu oluşturdu. 2 adet yürüyüş bandı, 2 adet kondisyon bisikleti, birer adet kas geliştirici çok amaçlı ağırlık aleti ile masaj ve step aleti bulunan salonun, eylül ayından itibaren öğrenciler, öğretmenler ve ilçe halkının
hizmetine sunulacağı öğrenildi.