kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tansiyon deyip geçmeyin!

Yeni Haber
Türkiye'de ortalama 20 milyon kişinin tansiyon hastası olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın ilerleyen yaş ile birlikte artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Özellikle sıcaklarda hipertansiyonun böbrekleri de etkilediğini kaydeden uzmanlar, "Tansiyon hastalığı genellikle önemsenmiyor. Ancak bu hastalığın etkisi öyle 3 -5 günde çıkmıyor. Uzun vadede önemli sağlık problemlerine neden oluyor" uyarısında bulunuyor.

Yapılan araştırmalarda Türkiye'de üç kişiden birinin tansiyon hastası olduğunu ve bu hastalığın en çok kadınlarda görüldüğünü belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Yalçın, tansiyon hastalarının birçoğunun, rahatsızlıklarından habersiz olduğunu bildirdi. Beş kişiden sadece birinin tansiyon hastalığını kontrol altında tuttuğunu anlatan Yalçın; "Türkiye'de 20 milyon kişi tansiyon hastası. Bu hastalık ilerleyen yaşla birlikte artış gösteriyor. Özellikle 60 yaş ve üzerinde büyük bir tehlike arz ediyor.

Tansiyon hastalığının en kötü yanı, kimi hastalarda hiçbir belirti göstermemesidir. Bu nedenle sessiz katil olarak nitelendirilebilir. Belirtinin olmaması, hastalık olmayacağı anlamına gelmez. Baş ağrısı olduğunda tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Her baş ağrısında, ağrı kesici çözüm olarak görülmemelidir. Eğer baş ağrısının nedeni hipertansiyon ise ağrı kesici hipertansiyonu artırır. Yüksek tansiyonun, kontrol edilmemesi halinde beyin kanaması, felç, kalp ve böbrek yetersizliği ve görme kaybına neden olabilir. ıÜüHipertansiyonun damar sertliği ve kalp hastalıklarının yanı sıra, böbrekleri de etkilediğini unutmamamız gerekiyor." dedi.

Tansiyonun başlangıçta idrarda albümin ve kanama, daha sonra da fonksiyon kaybı ve üre yüksekliğine neden olabildiğine dikkat çeken Dr. Yalçın, şöyle devam etti: "Ülkemizdeki yaklaşık 25 bin civarındaki ileri evre böbrek yetmezlikli ve bu nedenle diyaliz tedavisi almakta olan hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde böbrek yetmezliğinin nedeni hipertansiyondur.

Tansiyon hastalığı genellikle önemsenmiyor. Ancak bu hastalığın etkisi öyle 3 -5 günde çıkmıyor. Uzun vadede önemli sağlık problemlerine neden oluyor. Tuz kısıtlamasına ek olarak sebze ve meyve ağırlıklı beslenme de kan basıncının düşmesinde ciddi yararlar sağlamaktadır. Ayrıca hipertansif olan kişilerin ideal kilolarına inmeleri de önemlidir."

(CİHAN)