kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eczacılar ve hükümet ilaçta anlaştı

CHA
Yeni Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türk Eczacılar Birliği (TEB) arasındaki 2008 yılı ilaç alım protokolü görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Kamunun üreticilerden aldığı indirimin eczacılar üzerinden kesilmemesi kararlaştırıldı.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, eczacıların ciroları üzerinden alınan iskontoların ise azaltıldığını söyledi. TEB Başkanı Çolak, görüşmelerin olumlu sonuçlandığını, vatandaşların ilaçlarını rahatça alabileceğini bildirdi.

Çalışma Bakanlığı ile Türk Eczacılar Birliği arasındaki görüşmeler sonuçlandı. Sabah saatlerinde Çalışma Bakanı Çelik ile TEB Başkanı Çolak ve beraberindeki heyet arasındaki görüşmelere konunun Bakanlar Kurulu'na iletilmesi için ara verilmişti.

Akşam saatlerinde Çalışma Bakanlığı'nda yeniden bir araya gelen taraflara Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katıldı.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmelerden sonra Bakan Çelik ve TEB Başkanı ortak bir açıklama yaptı. Birkaç aydır Türk Eczacılar Birliği ve bakanlığı arasındaki 2008-2009 ilaç alım protokolü görüşmeleri neticelendiğini belirten Bakan Çelik, "2008-2009 ilaç temini protokolü uzlaşmayla sonuçlanmış ve 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacaktır. Türk Eczacılar Birliği ve ilaç üretim sanayicileri ağırlıklı 2 konu üzerinde talepte bulunmuşlardır. Bunlardan birincisi kamu kurum iskontoları ve bunların eczacılar üzerinden alınmamasını istemişlerdir." şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, "Bu konuda eczacılar üzerinden bu külfetin eczacılar aleyhine gelişen durum ortadan kaldırılacaktır. İkinci talepte ise kademeli olarak eczacılardan alınan iskontosunda eczacıların lehine çok önemli bir düzenleme gerçekleştirmiş bulunuyoruz. 2008 için gerçekleştirilen protokolde yılık toplam ciroda 0-240 milyar arası yüzde 3, 240-480 milyar arası yüzde 3,5, 480-600 milyar arasında yüzde 4, 600 milyar ve üstü yüzde 4,5'ti. Yeni protokolde ise 0-300 milyar arası yüzde 1, 300-600 milyar arası yüzde 2, 600-900 milyar yüzde 3, 900 milyar üstü yüzde 4 olarak uzlaşılmıştır. Bütün eczaneler, sağlık çalışanları ve vatandaşlara hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlaşma, özellikle gelir düzeyi düşük olan eczacılara çok yararlı olmuştur." dedi.

Mevcut protokolde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 470 milyon YTL'lik iskonto aldığını belirten Bakan Çelik, şu anda uzlaşılan oranlarla bu rakamın ne kadar olacağının ileriki zamanlarda belirlenebileceğini söyledi.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, zor bir görüşme trafiği yaşandığını ama olumlu bir sonla bitmesinin herkesi sevindirdiğini belirtti.

Protokolün yarından itibaren yürürlüğe gireceğini akratan Çolak, vatandaşların ilaçların rahatça eczanelerden alabileceğini kaydetti.

Ciro iskontolarında tatmin olup olmadıkları sorusuna Çolak'ın yanıtı ise tatmin düzeyinin kişiden kişiye değişiklik göstereceğini fakat gelinen aşamanın gelir düzeyi düşük eczacıları rahatlacağını vurguladı.

Çolak, sonuç olarak yapılan görüşmelerin bir şekilde sonuçlanması gerektiğini bu görüşmelerin de olumlu sonuçlandığı kanaatinden olduğunu bildirdi.