kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

McCain sadece Texas'ta önde

Yeni Haber
Amerika'da kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain'in yalnızca Texas'ta Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama'nın önünde olduğunu ortaya çıkardı. Anketlere göre McCain, Texas'ta rakibi Obama'nın yüzde 5 önünde.

Texas'ta ankete katılanların yüzde 43'ü McCain'e oy verirken, yüzde 38'i de Obama şeklinde oylarının rengini belirtti. Siyasi uzmanlar, "ülke genelinde McCain'e karşı yüzde 15 gibi açık ara önde görülen Obama'nın, Texas'ta yüzde 5 geride olmasını da başarı" olarak yorumluyor.

Texas eyaleti, Cumhuriyetçilerin kalesi olarak biliniyor. Siyasi gözlemciler, son kamuoyu yoklamasını yapan Texas Lyceum Grubun ortaya koyduğu tabloyu McCain'in Texas'ta bile Obama'ya karşı rahat galibiyet kazanamayacağı şeklinde değerlendiriyor. Obama rüzgarının bu şekilde esmeye devam etmesi durumunda, Eylül'ün ilk haftasında yapılacak Cumhuriyet Parti kurultayında başkan adayını değiştirme yönünde bir tartışmanın da başlayabileceği belirtiliyor.

Quinnipiac Üniversitesi'nin Colorado'da yaptığı kamuoyu yoklamasına göre de Obama, McCain'in yüzde 5 önünde görünüyor. Üniversitenin anketine göre Colorado'da Obama yüzde 49 oy alırken, McCain yüzde 45'te kaldı. Son başkanlık seçimi olan 2004 tarihinde Colorado'da Cumhuriyetçi Parti kazanmıştı. Yine yapılan başka kamuoyu yoklamasında Demokratlar Michigan'da yüzde 6, Wisconsin'de yüzde 13 ve Minnesota'da yüzde 17 oranında Cumhuriyetçilerin önünde görülüyor.

YAHUDİLER DE OBAMA'YA DÖNÜYOR

Barack Obama'yı özellikle İsrail-Filistin sorununa yaklaşımından dolayı eleştiren ve Cumhuriyetçi Parti'ye oy vereceklerini açıklayan Amerikalı Yahudiler bu kararlarından dönüyor. Demokrat Parti'nin başkan adayı Obama'nın son yapılan anketlerde Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain'e göre önde olması Amerikalı Yahudileri yeni durum değerlendirmesi yapmaya itti. Son olarak Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress) Başkanı Edgar Bronfman Obama'yı destekleyeceğini açıkladı. New York'un önde gelen Yahudi cemaat liderlerinin de Obama ile Salı günü buluşacağı belirtildi.