kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Biz emanetçiyiz

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz emanetçiyiz. Biz ne patronuz ne efendiyiz, halkımız bize bir emanet verdi, vergisiyle her şeyiyle bu emaneti bize teslim etti. Biz bu emaneti eğer layıkı veçhile kullanmaz, finansı iyi yönetemezsek, o zaman ülkemizin geleceği de iyi olmaz'' dedi.

Erdoğan, Özel Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerde tam zamanlı çalışan doktor oranının 2002'de yüzde 11 iken, bu oranın şimdi yüzde 71'e ulaştığını, böylece halkın sağlık kuruluşlarından en verimli hizmeti almasının yolunu açtıklarını söyledi.

Her köklü reformda olduğu gibi bu konuda da eksiklik ve aksaklıkların var olduğunu, kendisinin de zaman zaman şikayette bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, tüm bunların zaman içinde düzelecek konular olduğunu dile getirdi.''Temel olarak Türkiye'de sağlıkta yeni bir döneme girilmiştir'' diyen Erdoğan, bu gerçeği en iyi sağlık kuruluşlarından hizmet alanlar ile çalışanların bildiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, İstanbul'un Türkiye'nin en büyük şehri olarak sağlık hizmetlerindeki dönüşümden aslan payını aldığını kaydederek, ilde 2002 yılında 5 bin 898 olan devlet hastanesinde çalışan doktor sayısının bugün 6 bin 938'e, 7 bin 107 olan hemşire sayısının 11 bin 265'e, bin 116 olan poliklinik sayısının 4 bin 179'a ve 36 olan 122 acil istasyon sayısında 102'ye ulaştığını bildirdi.

Erdoğan, İstanbul'daki devlet hastanelerinin yatak kapasitelerinin süratle artırılmaya devam ettiğini, geçen 5,5 yılda 8 adet yeni hastane binası, 9 adet hastane ek binası, 96 adet yeni sağlık ünitesi, 48 adet de yeni sağlık ocağı kazandırdıklarını dile getirdi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Küçükçemeçe'de 240 yataklı devlet hastanesinin ve daha önce Anadolu yakasında PTT hastanesi olarak çalışan hastanenin restorasyonunun tamamlanarak resmi açılışa hazır hale getirildiğini söyledi.

Kartal'daki yanık merkezini Ağustos ayında açacaklarını, kente inşası devam 10 hastane ve ek binasının da bu yılını sonundan itibaren başlayarak 2009-2010 yıllarında tamamlanarak hizmete açılacağını kaydeden Erdoğan, kentte inşası devam eden 34 sağlık ocağının peyderpey hizmete gireceğini, ayrıca proje aşamasında olan 6 hastane ile 42 sağlık ocağının da yapılacağını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul'a 2002 sonundan bu yana, sağlık alanında yapılan yatırımların 657 milyon YTL olduğunu belirterek, kentin özel sağlık kuruluşları bakımında da fevkalade gelişmiş olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de özel sağlık kuruluşlarının yarıya yakını ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan doktorların da yarıdan fazlasının İstanbul'da bulunduğunu anımsatan Erdoğan, ''İstanbul'un sadece ülkemizin değil, dünyanın önemli sağlık merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediğini görüyoruz. Buradaki modern sağlık merkezlerimize başta Avrupa olmak üzere dünyanını pek çok ülkesinden hastalar gelmekte, tedavi olup İstanbul'da şifa bulmaktadır'' diye konuştu.

SOSYAL DEVLET

Başbakan Erdoğan, kamuya ait sağlık kuruluşlarının sayı, nitelik ve insan kaynaklarını geliştirme konusunda yürütülen çalışmaların, özel sağlık kurumlarını olumsuz etkilemediğini, hatta önünü açtığını vurgulayarak, 2008 yılında özel sağlık kuruluşlarında 60 milyon muayene yapılmasının beklendiğini, bununda ülkemizdeki toplam muayene sayısının yüzde 14'üne tekabül ettiğini anlattı.

Erdoğan, özel sağlık kuruluşlarına devletin 5,5 milyar YTL ödeme yapmasınını öngörüldüğüne işaret ederek, bu rakamında kamunun toplam sağlık harcamalarının yüzde 23'üne karşılık geldiğini söyledi.Başbakan Erdoğan, ''Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuku devletidir derken, sosyal devletin gereği olan yükü, Türkiye Cumhuriyeti'nin AK Parti iktidarı üstlenmiştir ve götürüyor. Çünkü yola çıkarken, önce insan diye yola çıktık. İnsan öncelikli bir politikayı oluşturduk, olgunlaştırdık ve geliştirdik. Bunu da devam ettireceğiz'' dedi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın ''Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi'' sözüne dikkat çeken Erdoğan, ''Devleti feda edeceksin. Bir insanın sağlıklı bir nefesi için. Olay bu kadar anlamlıdır. Sağlık bu kadar önemlidir ama sadece bu iş bizimi işimiz değil. Bu iş doktorların da işi. Televizyon ekranlarında bazı olumsuzluklar görüyoruz, içimiz yanıyor. Bizim içimizin yanmasından çok, tababet yemini yapanların içinin yanması lazım. Onlar bu yemini yaptılar. Her şey para değildir'' diye konuştu.

''HEPSİNİN BİR KARŞILIĞI VAR. HAYRIN DA, ŞERRİN DE...''

Başbakan Erdoğan, konuşmasında Baki'nin ''Baki kalan bu kubbede hoş bir sa'da imiş'' sözünü anımsatan Erdoğan, bu hoş sa'dayı bırakmanın önemli olduğunu, bunu başarmak gerektiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ebediyete intikal ettiğinizde bu dünyadaki varlıklardan hangisini götüreceksiniz. Mezara girecek mi bunlar? Ama şifa dağıtan bir doktorun hastaları, o doktor ebediyete gittiğinde neler söylediklerini, hayır dualar söylediklerini biliyorsunuz ama aksi olursa neler söyleyeceğini tahayyül edin. Hepsinin bir karşılığı var. Hayrın da, şerrin de, iyiliğin de, kötülüğün de... Hepsinin bir karşılığı var. Kim olursa olsun. İster siyasetçi, ister güvenlikçi, ister doktor olsun. Ne olursa olsun. Buna göre konumumuzu belirleyeceğiz.''

Erdoğan, Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşların 346 milyon muayene ile toplam sağlık harcamalarının yüzde 63'ünü, üniversite hastanelerinini ise 18 milyon muayene ile yüzde 14'ünü aldığını dile getirerek, özel sağlık kurumlarının hem muayene, hem de sağlık harcamalarından aldıkları payın oldukça ileri bir düzeye geldiğini söyledi.

ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜ

Özel sağlık kuruluşlarının, sektör olarak sağlık alanından aldıkları payın her geçen gün arttığını belirten Erdoğan, ''Bununla birlikte Türkiye olarak sağlık alanında temel bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Türkiye'nin nüfusu 70 milyon iken, doktor sayısı 108 bin. Yani 108 bin doktor ile 70 milyon insana sağlık hizmeti vermek zorundayız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, sağlık hizmetlerinin dağılımında ağırlığın devlet hastanelerinde olduğunu, doktor sayısını bir anda çoğaltmanın mümkün olmadığını, bu nedenle mevcut doktorları akılcı ve verimli kullanmaları gerektiğini ifade etti.Devlet hastanelerindeki doktor açığına da değinen Erdoğan, ülke nüfusunun yüzde 85'ine yakınının kamu kaynaklarından sağlık hizmeti aldığını, bu yükü sadece kamunun karşılayamayacağını, özel sektöründe karşılaması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, özel sektörün yaklaşık 5 milyar dolar sağlığa yatırım yaptığını, bunun devletin bu denli yatırım yapmaktan kurtulması anlamına geldiğini söyledi.Kamu kaynaklarının verimli ve hakkaniyetle kullanılmasını sağlamanın görevleri olduğunu dile getiren Erdoğan, ''Biz emanetçiyiz, biz ne patronuz, ne efendiyiz, halkımız bize bir emanet verdi, vergisiyle her şeyiyle bu emaneti bize teslim etti. Biz bu emaneti eğer layıkı veçhile
kullanmaz, finansı iyi yönetemezsek o zaman ülkemizin geleceği de iyi olmaz. Bunu başarmak durumundayız'' diye konuştu.

MİLLETİN HAYAT KALİTESİNİN YÜKSELMESİ

Başbakan Erdoğan, doktorlara hak kaybı yaşatmadan, vatandaşları mağdur etmeden ve kamu kaynaklarının istismarına meydan vermeden sağlık hizmetlerinin yürütülmesi çabası içinde olduklarını belirterek, sağlıkta yapılan tüm yatırımların milletin hayat kalitesinin yükselmesi yolunda atılmış önemli bir adım olarak gördüklerini bildirdi.

Medical Park'ın, Van'dan İstanbul'a 14 hastanede yılda 3 milyon muayene, 130 bin ameliyat ve 8 bin çalışanıyla başlı başına bir sağlık devi haline geldiğini ifade eden Erdoğan, bu hastaneye artık yurt dışından da hasta getirmenin mümkün olacağını, hastane yöneticilerinin yakın bir tarihte ambulans uçak satın alarak bu alanda da hizmet verebileceğini söyledi.

SAĞLIKLI YAŞAM KARTI HEDİYE EDİLDİ

Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a konuşmanın ardından Medical Park Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta tarafından ''Medical Park Sağlıklı Yaşam Kartı'' hediye edildi. Usta, bu kart içinde Başbakan Erdoğan'ın 1998'den bu yana tüm sağlık bilgilerinin yer aldığını kaydetti.Erdoğan, daha sonra kürsüdeki bilgisayardan kart numarasını girerek, sağlık bilgilerini inceledi. Erdoğan, hastanede bir yanık tedavi ünitesi bulunduğunu belirterek, İstanbul'un en önemli sıkıntısının yanık üniteleri konusu olduğunu, bu nedenle de hastane yönetimini de kutladığını söyledi.

Erdoğan ve beraberindekiler Medical Park Göztepe Hastane kompleksinin açılışını kurdeleyi keserek gerçekleştirdi. Erdoğan, daha sonra hastanenin çeşitli bölümlerinin gezerek, kemoterapi bölümünde tedavi gören Emin Üyük adındaki hastayla bir süre sohbet etti.

AA