kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

4 yılın hesaplarında usulsüzlük saptandı

ANKARA
930 bin 226 YTL'lik harcamada ve belgelendirilmesinde "usulsüzlük" saptayan Anayasa Mahkemesi CHP yöneticileri hakkında, Ankara Başsavcılığı'na suç duyurusu yapacak..
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin Kanaltürk televizyonuna verdiği paralarla ilgili herhangi bir usulsüzlük olmadığı sonucuna varırken, partinin 930 bin 226 YTL'lik harcama ve bu harcamaların belgelendirilmesinde "usulsüzlük" belirledi. Sorumlu CHP yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunuluyor. CHP'nin mali hesap incelemeleri, Kanaltürk'e yaklaşık 3 milyon YTL'nin usulsüz aktarıldığı iddiası nedeniyle kamuoyunun dikkatini çekmiş ve gözler bu konuda rutin incelemelerini yapan Anayasa Mahkemesi'ne çevrilmişti. Yüksek Mahkeme, CHP'nin mali hesap incelemelerini yaptı ve Kanaltürk'e usulsüz para aktarıldığı iddialarının yerinde olmadığına, paranın yasal olarak faturalandırıldığına karar verdi.

USULSÜZLÜK LİSTESİ
Anayasa Mahkemesi, önceki günkü yaptığı incelemede, partinin 1998, 2004, 2005 ve 2006 yıllarındaki hesaplarından, 930 bin 226 YTL'lik kısmının bazılarının usulsüz harcandığını, bazılarının ise usulüne uygun kayıt altına alınmadığını belirledi. Mahkemeden yapılan açıklamada da yıllara göre usulsüz bulunan harcama miktarları ve neden kaynaklandığı konusunda şu bilgiler verildi:

* 1998: 35 milyar 386 milyon 533 bin lira Hazine'ye irat kaydedildi. Bu miktar ağırlıklı olarak, resmi belge niteliğindeki Posta İşletmesi alındıları üzerinde tahrifat yapmaktan kaynaklandı.

* 2004: 267 bin 860 YTL'lik kayıt usulsüz bulundu. Bu miktarın ağırlıklı olarak, partiye iade edilen Rüzgarlı Sokak'taki Halk İş Hanı ile Çevre sokaktaki eski genel merkez binasının "Demirbaşlar Hesabına" kaydının yapılmasından, verilen avansların muhasebeleştirilmesi, mükerrer ödeme yapılması ve hesapların denetime elverişli şekilde Anayasa Mahkemesi'ne sunulmamasından kaynaklandı. Bu harcamalarla ilgili muhasebe kayıtlarının usulüne uygun tutulmadığı, yevmiye defterinin zamanında onaylatılmadığı, kayıt defterlerine sayfa numarası verilmediği ve onaylatılmadığı belirtildi.

* 2005: 161 bin 620 YTL'lik harcama usulsüz bulundu. Mahkeme, bu yıla ilişkin incelemede, harcama belgelerinde tahrifat yapılarak fazla ve mükerrer gider yazıldığını belirledi.

* 2006: 465 bin 660 YTL giderin usulsüz olduğu sonucuna varıldı. Bu yıldaki "usulsüzlük"lerin büyük bölümünün de muhasebe kayıtlarının usulüne uygun tutulmamasından kayıt defterlerinin onaylatılmamasından kaynaklandığı belirlendi.

SUÇ DUYURUSU
Anayasa Mahkemesi, 930 bin 226 YTL'lik usulsüz harcama karşılığının Hazine'ye irat kaydedilmesine ve sorumlu parti yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Ankara Başsavcılığı, Siyasi Partiler Yasası hükümlerine göre soruşturma yürüttükten sonra partililerin cezai sorumluluğu gerektiren bir eylemleri olduğu sonucuna varırsa dava açacak. Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili 116'ncı maddesinde, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.