kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Buzullar bitecek

Bilim adamları küresel ısınmada felaketin boyutunu ortaya koydu: Bu yaz Kuzey Kutbu'ndaki bütün buzullar eriyecek..
ABD'li bilim adamları, Kuzey Kutbu'ndaki bütün buzulların bu yaz eriyeceğini ve bunun tarihte bir ilk olacağını açıkladı. İngiliz Independent gazetesinin manşetten verdiği habere göre, özellikle tarih boyunca oluşmuş buz tabakalarının yerini son bir yıl içinde oluşan ince buz tabakalarının almış olması nedeniyle bilim adamları bu ihtimali yüzde 50'den fazla olarak görüyor.

SEYAHATE OLANAK
Haberde, "Çoğu insan için bu durum, hayal edilemez gibi görünebilir. Ancak insanlık tarihinde ilk kez, Kuzey Kutbu'nda buz ortadan kaybolmanın eşiğinde olabilir" denildi. Gazeteye konuşan ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi Başkanı Dr. Mark Serreze, Kuzey Kutbu'ndaki denizde buzuların erimesinin buraya açık denizlerden teknelerle seyahate olanak sağlayacağını belirtti. "Bu ise gezegendeki küresel ısınmanın etkilerine ilişkin en dramatik ve kaygı verici örneği oluşturacak'' tespitinde bulundu. Kutuplardaki buzulların erimesi ve bölgenin ulaşıma açık hale gelmesi, bölgeye komşu devletler arasındaki enerji rekabetini de artıracak.

ENERJİ SAVAŞI KIZIŞACAK
Çünkü dünyadaki işlenmemiş gaz ve petrol rezervlerinin dörtte birini barındıran Kuzey Buz Denizi için başta Rusya ve ABD olmak üzere Kanada, Norveç ve Danimarka arasında yoğun bir mücadele yaşanıyor. Bazı devletler, kutuplardaki doğal kaynakları ele geçirmek için "gerekirse savaşabileceklerinin" sinyalini şimdiden vermiş durumda. Bu arada küresel ısınma yüzünden son 10 yılda birçok bitki türünün daha yükseklere göç ettiği bildirildi. Amerikan Science dergisinin haberine göre, uluslararası bir ekip, deniz seviyesinden 2 bin 600 metre yükseklikte bulunan 171 orman bitkisinin 1905-1985 ve 1986-2005 yılları arasındaki dağılımını karşılaştırdı. Uzmanlar bu araştırmalarının sonucunda, bu bitkilerin 10 yılda bir ortalama 29 metre tırmandıklarını saptadılar.
Haberin fotoğrafları