kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Lohusalık döneminde gerek psikolojik gerekse fiziksel sıkıntılar çekmek çok normal.

40 günde bir başka âlem

İlknur Akman
Doğum sonrası lohusalık dönemini atlatmak çok da kolay değil. İtiraf etmeseniz de fiziksel olarak zorlanabilir, sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ama bilin ki bunların hepsi kısa süreli ve geçici..
İLİŞKİLİ HABERLER
40 günde bir başka âlem
* Normal doğum yaptıysanız rahminiz, doğumdan sonraki ilk günlerde daralarak hamilelik öncesi normal boyut ve durumuna dönerken, loşi olarak bilinen koyu vajinal bir akıntı olur. Loşi, rahimden atılması gereken maddeler olan kan, mukus ve doku parçalarından oluşur. İlk günlerde kan kaybı çok olacağından ekstra kalın pedlere veya bir kez kullanılıp atılabilecek iç çamaşırlarına ihtiyacınız olacak. Akıntı ilk haftanın sonunda azalır ve kanın görüntüsü açık kırmızıdan koyu kırmızıya döner.

* Doğum sonrası ağrıları adet kramplarına benzeyen ve özellikle emziren kadınların yaşadığı ağrılardır. Bu ağrılar, rahmin pelvis içerisinde daha çabuk daralmasını sağlayan oksitosin hormonunun neden olduğu rahim kasılmalarıdır. Bebekler süt emerken oksitosin salgılandığı için, emziren kadınlarda hafif ağrılar veya kan pıhtıları görülmesi normaldir. Doğum sonrası ağrıları genellikle ilk günlerde görülür ama eğer çok rahatsız oluyorsanız doktorunuzdan bir ağrı dindirici tavsiye etmesini isteyebilirsiniz. Ne tür doğum yaptığınıza bağlı olarak, enjeksiyon, tablet veya rektal fitiller kullanabilirsiniz.

* Eğer dikişleriniz varsa etrafındaki deri şiştikçe daha da gerginleşir ve yaralar iyileşmeye başlar. Otururken zorlanabilir ve rahatsız olabilirsiniz. İlk günlerde lastik simit üzerine oturmak, perine kaslarına doğrudan baskıyı önlediği için faydalı olabilir. Yine perine bölgesine buz koymak, lokal anestezi spreyleri veya kremleri kullanmak işe yarayabilir. İdrar yaranın üzerine geleceği için idrara çıkarken bir yanma veya batma hissedebilirsiniz. Eğer mümkünse idrara çıkarken, ayakta veya tuvalete tam oturmadan bacaklarınızı açarak eğilmeyi deneyin. İşiniz bittikten sonra bölgeyi serin bir süngerle veya elbeziyle yıkayın ve yaraları kurulayın. Birçok kadın perineyi kurutmak için saç kurutma makinesi kullanmanın faydalı olduğunu söylüyor.

* Mesaneniz de doğumda ve doğum sonrasında oldukça stresli zamanlar yaşamış olacaktır ve bu da idrar yapmanızı zorlaştırabilir. Eğer böyle bir şikâyetiniz olursa kasları dinlendirmek ve normal kuvvetine dönmesi için zaman tanımak amacıyla bir sonda takılabilir. Doğumun yol açtığı fiziksel sarsıntı mesane enfeksiyonlarına yol açabilir. Antibiyotiklerle tedaviye başlayabilir ve çok su içmeye gayret ederek sorunu çözebilirsiniz.

* Birçok kadın doğumdan sonra ilk kez tuvalete çıktığında çok acı çekeceğinden korkar. Tuvalete çıkabilmek için ıkınsanız bile dikişlerinizin açılması pek olası değildir. Kabızlığı önlemek için bir an önce bol sıvı (özellikle su) ve tahıl, taze meyvesebze ve kuru meyve gibi yüksek lifli yiyecekler tüketmeye başlayın.