kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Acımasız moda hiç durmuyor

ESRA ÇORUH
Sokak modasının yaratıcıları, çoğunlukla yine sokaktaki insanlardan ilham alıyor. Belki de bu dinamizm nedeniyle, modada hiçbir zaman dur durak yok..
Sokak modasının öncü markalarından İngiliz mağaza zinciri Topshop, kadın-erkek modayı takip edenlerin bildiği bir marka. Son zamanlarda Kate Moss'la işbirliğine girerek, onun stiline sahip olmak isteyenlere de hizmet sunuyor ve böylece moda sektörüne yeni bir soluk da getiriyor. Bütün dünyada hayranları olan bu markanın tasarım direktörü Karen Bonser, sorularımızı yanıtladı.

- Dünyaca tanınan firmalardan birinde tasarım direktörüsünüz. Eminim zorlu yollar kat ettiniz ama modayla ilgilenmeye nasıl başladınız? Size ne ilham verdi?
- Gençlik yıllarımda sanat okuluna gittim ve o yıllarda moda ve tekstili ne kadar sevdiğimi fark ettim. Bunun üzerine moda eğitimime devam ettim ve kendimi, kıyafetler yaparken buldum. Bunu çok sevdim. Özellikle kendim için vintage parçaları yeniden uyarlıyordum ve farklı kıyafetler ortaya çıkarıyordum. Herhalde en ilham veren kendim için uyguladığım kıyafetler oldu, özellikle cuma akşamları çıkarken giymek için...

FELSEFESİ, HARİKA GÖRÜNMEK
- Peki, bir moda felsefeniz var mı?
- Aslında yok. Sadece bir şeyler bul, kendini iyi hissettirecek şeyler tasarla ve harika görün! Herhalde felsefem bu.

- Öncü moda markalarından birisi için çalışıyorsunuz. Sürekli yeni şeyler yaratıyorsunuz. Sizi ve ekibinizi tasarımlarınızda neler etkiliyor?
- Kesinlikle insanların giydikleri kıyafetlerden etkileniyoruz. Kıyafetleri nasıl bir araya getirdiklerini izlemek en çok ilham aldığımız şeyler. Onun yanında renklerin görüntüsü, bir kıyafetin kesimi ya da bir baskı kalıbından da çok şeyler çıkabiliyor... Ya da birisinin şapkasını takış biçimi, rujunun rengi... Bunların hepsi birleşiyor ve bir görüntü yaratmış oluyoruz.

- İyi bir koleksiyonu nasıl tanımlarsınız?
- İyi bir koleksiyon, bir bütün oluşturmalıdır. Onu karıştırabilmeli, ortaya her seferinde farklı ve size özel bir şeyler çıkabilmelidir. Biz de koleksiyonlarımızı hazırlarken her müşterimizin kendine göre yorumlayabileceği kıyafetler oluşturmasını sağlıyoruz.

- Kate Moss'la işbirliğine girdiniz. Hem onun hem de koleksiyonu hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Öncelikle şunu söylemeliyim; Kate Moss dünyanın en stil sahibi kadınlarından biri. Onunla çalışmak hem şahsım adına hem de markamız adına büyük bir ayrıcalık. Yaptığı koleksiyon da onun eklektik stilini yansıtıyor. Onun stilini örnek alan ve onun gibi olmak isteyen çok kadın var. Bu koleksiyona olan ilgiden buna daha iyi tanık olduk.

- Bildiğim kadarıyla Topshop, başka tasarımcılarla da çalışıyor. Bu tasarımcıları neye göre seçiyorsunuz?
- Her sezon yeni bir soluk, yeni bir heyecan arıyoruz. O yüzden de ana koleksiyonlarımızı destekleyecek başka tasarımcılarla da işbirliği yapıyoruz.

- Moda sektöründe çalışmanın en iyi tarafı nedir sizce? Bir de ters taraftan bakalım; kötü yanı var mı?
- En iyi tarafı tabii ki kıyafetler... Kötü yanı ise modanın acımasız olması. Sürekli yeni şeyler çıkıyor ve moda hiç durmuyor.

HER ŞEYE RAĞMEN SKINNY
- Peki şu anki moda akımlarını düşünürseniz, en iyi ve en kötü akımları neler?
- Ben hâlâ dar, skinny jean modasını çok beğeniyorum. Aynı şey tayt pantolonlar için de geçerli. Üzerine ne giyerseniz giyin güzel görünüyor. Ve bana göre en kötü moda akımı ise pijama modası! Bir kişinin süpermarkete ipek pijamalarla gitmesini hayal edemiyorum; itiraf etmeliyim, bu akımdan hiç emin değilim.

- Sizi şimdiye kadar modada sizi etkileyen akım nedir?
- Punk akımı ve Vivienne Westwood. Sokak modasına yön getirdiler.
Haberin fotoğrafları