kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sarkozy kendi 'HAYIR'ına yordu

FİKRET AYDEMİR
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy İrlanda'nın Lizbon Antlaşması'nı referandumla reddetmesini Türkiye karşıtlığına alet etti: Genişleme fiilen durdu. Yeni üye yok..
İrlanda'nın Avrupa Birliği'ni ortak bir anayasa çatısı altında kurumsallaştırmayı hedefleyen Lizbon Antlaşması'nı referandumla reddi Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanlara malzeme oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy dün Belçika'nın Brüksel kentindeki liderler zirvesinde Türkiye karşıtlığını İrlanda'nın 'hayır' ı ile birleştirerek "Genişleme fiilen durmuştur" dedi. Sarkozy "Genişlemeden önce kurumsal reformların yapılamamasının Avrupa'ya maliyetini herkes görüyor. Yeni üye almadan evvel kurumlar oluşturulmalı" diye konuştu. Üye ülkelerin kendi aralarında anlaşamadığı konular varken genişlemeden söz etmek anlamsız diyen Sarkozy'nin bu sözleriyle Türkiye'yi hedef aldığı yorumları yapılıyor.

'MERKEL DE DESTEK VERDİ'
AP Başkanı Hans-Gert Pöttering de Türkiye'yi dışlama tavrını "Hırvatistan'ın dışında genişleme olmaz" diyerek daha ileri götürdü. AB dönem Başkanı Slovenya'nın Başbakanı Janez Jansa ise "Krizin kurbanı genişleme olmamalı" derken Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen "13 yıldır burdayım. Krizler gelir gider. Panik yapmayın. Genişleme sürecek" dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise genişlemenin durması konusunda Sarkozy ile hemfikir olduğunu söyledi.