kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kenny Scharf

Müzeden fırlayan tişörtler

ESRA ÇORUH
Whitney Amerikan Sanatı Müzesi ve Gap ortak bir projeye imza attı. Günümüzün önde gelen çağdaş sanatçılarının hazırladığı, sınırlı sayıda üretilen özel tişört koleksiyonu şimdi Türkiye'de..
Bir şeyi görüp "Benim olmalı!" dediğiniz ve sahip olmaya çalıştığınız oldu mu? Benim ayakkabılar için malesef böyle bir arzum var! Ve bu arzumun, ayakkabılar dışında işlediğini de görmemiştim. Ancak, Gap'in New York Whitney tişörtlerini görüp de aynı isteğe kapılınca biraz korkmadım değil! Bu tişörtlerin Gap Türkiye mağazalarına gelişini beklememek için, markanın web sitesinden sipariş vermek akıllıcaydı. Ama bu limitli özel koleksiyonun internet üzerinden satılmadığını duyunca, isteğim daha da arttı. Amerika'daki arkadaşlarım da bu iş için seferber oldu ama istediğim tasarımlarda, istediğim bedenleri bulamayınca, bu tişörtlerin yakında eBay'de açık artırmada satılacağına da inandım. Neredeyse her sanatçının tişörtlerini bulabileceğiniz eBay'de en popüler tasarım, Jeff Koons'a ait. Çünkü etiket fiyatının neredeyse 10 misline yani 250 dolardan satılıyor! Eskiden ulaşamadığımız tasarımcıların, mağaza zincirleri için özel koleksiyonlar hazırlamalarına alıştık. Hatta H&M, Zara, Mango gibi markaların, gözde modelleri lüks markalardan uyarlayarak hemen üretime geçirip uygun fiyatlarda sunmalarına da alıştık! Ama uygun fiyata ürün sunan Amerikan zinciri Gap'in Bienal sanatçılarıyla işbirliğine girip sanata da destek vermesi diğer tekstil firmalarına da örnek olması gereken bir hareket.

SERGİDEN MAĞAZAYA
Kültür, sanat ve sanatçıya destek vermeyi gelenek haline getiren marka, bu yeni projesinde günümüzün önde gelen 13 çağdaş sanatçısının tasarımını yaptığı bir tişört koleksiyonu sunuyor. Bu sanatçılar arasında Chuck Close, Jeff Koons, Marilyn Minter, Kiki Smith, Cai Guo-Qiang, Barbara Kruger, Ashley Bickerton, Kenny Scharf, Glenn Ligon, Rirkrit Tiravanija, Kerry James Marshall, Hanna Liden ve Sarah Sze var. Bu özel tasarımlarda her sanatçı, kendi yaratıcı ruhunu yansıtıyor. Her iki yılda bir New York'ta düzenlenen Whitney Bienali'nin bu yılki sponsoru olan Gap, bu özel projeye çok önem veriyor. Bu projede yer alan tasarımlar, 1 Haziran tarihine kadar Whitney Amerikan Sanatı Müzesi'nde sergilendikten sonra, dünyanın pek çok yerindeki Gap mağazalarında yavaş yavaş yerini almaya başladı.
Haberin fotoğrafları